Többmilliós pénzbüntetést kapott az RTL Klub és a TV2 - lecsapott a médiatanács

Pénzcentrum2011. március 2. 17:22

Médiatanács mai döntései során is a fokozatosság és az arányosság elvét tartotta szem előtt a szankciók kiszabásánál. A tanács a legenyhébb jogkövetkezményt, a "figyelmeztetést" is alkalmazta, de a súlyos vagy ismételt jogsértéseknél a szabálytalankodó szolgáltatónak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Tekintet nélkül a médiaszolgáltatók piaci erejére, az egyes műsorszámokban folyamatosan jelen vannak a normaszegő tartalmak, de az új médiatörvény alapján ezekben az ügyekben már differenciáltabb és nagyobb garanciákat biztosító szankciórendszer alapján lehet eljárni.

Hétről-hétre rendszeresen kerülnek a Médiatanács elé olyan tartalmak, amelyekkel kapcsolatban valószínűsíthető, hogy normaszegőek voltak. A mai napon összesen 16 ilyen ügyben határoztak a döntéshozók. A tizenhat esetből tizenegyben figyelmeztetést, öt esetben pedig pénzbüntetést szabtak ki szankcióként.

A reklámszabályok megsértése miatt kapott figyelmeztetést a NeoFM reggeli műsora. A szolgáltatónál első alkalommal fordult elő, hogy nem megfelelő módon tüntette fel a támogatót. A jelentős hallgatottságú rádióhoz hasonlóan több kisebb médiaszolgáltatóval szemben is a legenyhébb jogkövetkezményt - a figyelmeztetést - alkalmazták, tekintettel arra, hogy nem ismétlődő és kisebb súlyú jogsértésekről volt szó.

Az RTL Klubon sugárzott műsorokban előforduló jogsértések miatt ma összesen több mint 7 millió forintos szankciót szabott ki a tanács. A szolgáltató tavaly sugárzott saját gyártású műsorszámában egy közismert sportoló reklámnak minősülő feliratot viselt az öltözékén. Az eset óta egyébként változott a törvény, ezért a jövőben kevesebb hasonló ügyre kell számítani. Szintén az RTL Klubon két másik műsorszám sugárzásánál a korhatár besorolás enyhébb, illetve súlyos megsértése volt tapasztalható, amit szankcionált a tanács. Az elmúlt időszakban a TV2 is vétett a szabályok ellen burkolt reklám megjelentetésével, amiért 2 millió forintot kell majd fizetnie.

Az új médiatörvény alapján már differenciáltabb szankciórendszer áll a Médiatanács rendelkezésére a jogsértők ügyeiben, mely többek között figyelembe veszi az egyes szolgáltatók és a szolgáltatások közötti eltéréseket is. A bírság eszköze mellett négy alternatív szankció színesíti a palettát. Az egyik új lehetőség például az, hogy a jogsértőt kizárják a támogatási pályázatokból, azaz a szolgáltató bizonyos ideig nem kaphat működéséhez vagy műsoraihoz anyagi támogatást az Alaptól. Az eszközrendszer színesítését szolgálja az is, hogy a jövőben bármilyen törvénysértés esetén alkalmazható a "nyilvánosság szankció" akár a bírság alternatívájaként is, ami arra kötelezi a műsorszolgáltatót, hogy meghatározott műsorban jelentessen meg közleményt a jogsértésről. A "nyilvánosság szankció" a szolgáltatót a közvélemény erejével lesz képes rábírni a jogkövető magatartásra. A Médiatanács minden szankcióval kapcsolatos döntésénél a jövőben is szem előtt tartja az arányosság és a fokozatosság elvét, valamint a szankció kiszabásával elérni kívánt célt annak érdekében, hogy a közönség jogai ne sérüljenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
médiatanács,