Válságban is tejben-vajban fürdik a magyar?

Pénzcentrum2011. február 25. 12:02

Egyre több és drágább, jobb minőségű tejtermékeket fogyasztunk - derül ki a Nielsen piackutató vállalat most közzétett piackutatásból. Értékben is, mennyiségben is nőtt a gyümölcsjoghurt, tejföl, túró és vaj kiskereskedelmi eladása tavaly. A négy termékcsoport együttes évi forgalma mintegy 95 milliárd forint, plusz csak a sajté 75 milliárd forint.

Sajtnál mennyiségben mínusz 2 százalékot regisztráltak, éves összehasonlításban; érték szempontjából pedig plusz 5 százalékot, és így a bolti forgalom meghaladta a 75 milliárd forintot tavaly. Gyümölcsjoghurtból értékben 7 százalékkal nőtt a bolti eladás, és tavaly meghaladta a 30 milliárd forintot. Mennyiségben plusz 3 százalék a mutató.

A tejföl többek között azért kerülhetett be a legnagyobb forgalmú tíz Nielsen-kategória közé, mert a fogyasztók egy része ritkította látogatásait vendéglátóhelyeken, és inkább otthon főz. Értékben a forgalomnál plusz 5 százalékot regisztráltak a piackutatók, egyik évről a másikra. Így az éves piacméret csaknem eléri a 30 milliárd forintot. Mennyiséget tekintve évi 60 millió liter felett mozog a piac, amely 1 százalékkal bővült tavaly, éves összehasonlításban.

Túróból értékben 3, mennyiségben 7 százalékkal többet adtak el az élelmiszerboltok tavaly, mint egy évvel korábban. Az éves piacméret meghaladja a 15 milliárd forintot. Vajból értékben 6, mennyiségben 2 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalma, egyik évről a másikra. A piac mérete mintegy 12 milliárd forint.

A termékek átlag árai is a 2008-as érték fölé növekedtek a 2009-es visszaesés után. Alábbi táblázatban összefoglaltuk a mennyiségi átlagáraknak alakulását az elmúlt három évben.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A kereskedelmi egységek méretének bontásában jól látszik, hogy a nagy áruházakban vásárolunk legnagyobb arányban tejtermékeket, a 401 négyzetméternél nagyobb üzletekben zajlik a forgalom túlnyomó része.

 

Címkék: