16 °C Budapest

Így éled újjá a pengő, a korona és a dénár

Pénzcentrum
2011. február 15. 10:02

Magyarország egyre több településén és régiójában merül fel, hogy helyi valutát vezetnek be a Sopronban bevezetésre került kékfrank mintájára - írja a Napi Gazdaság.

Kapuváron és környezetében a hírek szerint még az idei évben bevezetésre kerül a rábaközi tallér, Veszprémben és Pécsett, valamint Székesfehérvárott és a Nyírségben pedig szintén fokozott az érdeklődés a lokális valuta iránt.

A helyi valuta bevezetése mellett szóló legnyomósabb érv, hogy az ország számos pontján létkérdés, hogy az ott elköltött pénzek mindenféleképp az adott térség gazdaságát fokozza - nyilatkozta Perkovátz Tamás, a soproni kékfrankot kibocsájtó HA-MI-Összefogunk Korlátolt felelősségű Európai Szövetkezet elnöke.

A kékfrank sikerességét jól mutatja, hogy ma már több mint 400 elfogadóhelyen lehet vele fizetni. Bár az elfogadóhelyek többsége jelenleg még Sopronban és környékén található, azonban néhány osztrák településen illetve például Szentendrén is van már elfogadóhely. Nagy eredményként lehet elkönyvelni azt is, hogy a kékfrankot nemcsak a turisztikai ágazatokban de már a különböző alapanyaggyártók, az építési illetve ipari beruházásoknál, sőt még az import árut forgalmazó nagykereskedők is elfogadják.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?