Minden negyedik fogyasztó vásárol hamis VB-relikviákat

2010. június 17. 14:02

Egy brit felmérés eredményei szerint négyből egy helyi fogyasztó spórolási céllal vásárolna hamis futball-vb relikviákat. A legnagyobb kereslet a hamis mezek és más sportruházati cikkek iránt mutatkozik -tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

A 2010-es dél-afrikai futball-világbajnokság kapcsán eladott sportrelikviák legkevesebb ötöde hamisítvány. A szakértők becslése szerint az illegális termékek értékesítése mintegy 50 millió font veszteséget okozhat a legális brit kereskedőknek.

Egy felmérés szerint a fogyasztók többsége tudatosan nem vásárol hamisítványt, bár a vb-szuvenírek kapcsán többen is hajlanak a kétes üzletekre. A válaszok szerint a megkérdezettek 65 százaléka egyáltalán nem vett még hamisítványt, 24 százalékukat azonban becsapták, ők csak a vásárlás lebonyolítása után ismerték fel, hogy a kapott áru nem valódi. A megkérdezettek összesen 11 százaléka vásárol csak szándékosan és bevallottan nem eredeti terméket. A felmérés aktuális vásárlásokra vonatkozó kérdése szerint azonban négyből egy brit vásárló hajlik arra, hogy hamis szuveníreket vegyen, ha ezzel az eredeti termék árához képest pénzt spórolhat meg. A vásárlók többségében futballmezeket és más, a vb-hez kapcsolható sportruházati termékeket keresnek.

A hamisítványokat tudatosan kereső fogyasztókat általában az olcsóbb ár motiválja, ezért cserébe hajlandóak feláldozni a minőséget is. A szakértő ugyanakkor figyelmeztetett, egyre több az olyan hamisítvány, amelyet az eredetitől alig lehet megkülönböztetni, és amelyek ára gyakorlatilag semmivel sem alacsonyabb a hivatalosan kínált termékekétől.

A kutatás eredményeinek nyilvánosságra hozatala egybeesett a brit vámhatóság bejelentésével, miszerint a hatósági szerv munkatársai több mint 1000 darab hamisított mezt foglaltak le az országban, amelyek az angol válogatott öltözetét imitálják. Az akciótól eltérő ellenőrzések során további 3000 darab hamisított angol, valamint német és francia mezt is találtak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem