A Windows XP napjai meg vannak számlálva

Pénzcentrum2010. március 9. 16:02

A számítógépek merevlemezei az utóbbi harminc év legnagyobb változásán mennek keresztül, ám könnyen lehet, hogy a technológiai fejlődés betesz a világ legelterjedtebb operációs rendszerének, a Windows XP-nek.

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, 2011-re a számítógépek merevlemezei a gyorsabb adatelérés érdekében átállnak egy fejlettebb formátumra, amellyel a megnövekedett kapacitású tárolók is gyorsabbak, energiatakarékosabbak és megbízhatóbbak lesznek.

Az új formátum azonban gondot jelenthet majd azoknak a Windows XP felhasználóknak, akik régi merevlemezüket újabbra cserélnék. A szépemlékű DOS operációs rendszer felbukkanása óta ugyanis a merevlemezek blokkjai 512 bájtosra vannak formatálva. Ennek a formátumnak az elterjedése nem is annyira a DOS-nak, mint inkább az IBM-nek volt köszönhető, aki floppy lemezein 512 bájtos kiosztást használt.

Bár az 512 bájtos blokkok nagyon jó szolgálatot tettek a régi, néhány megabájt kapacitású memóriák esetében, a terrabájtos winchesterek esetében már inkább csak akadályozzák a munkát. A kis blokkok mindegyikéhez tartozik ugyanis egy kis memóriaterület, ami a hibajavításhoz elengedhetetlen, másrészt az egyes blokkok közt pici rést is kellett hagyni, hogy az olvasófej felismerje, hol is jár. Ezek az adat tárolására nem alkalmas területek a nagyobb merevlemezeken összességükben már tekintélyes méretű használhatatlan űrt jelentettek.

Az új formátum 4 kilobájtos blokkokat használ majd, a mostaniak nyolcszorosát. Ez azt jelenti, hogy a kihasználatlan memóriaterület aránya a nyolcadára csökkent. A memóriagyártók által elfogadott döntés értelmében 2011-től már csak új technológiával készült merevlemezeket gyártanak majd.

Mivel az új formátumra való áttérésre évek óta készülnek a gyártók, nem kerülte el a figyelmét az operációs rendszerek készítőinek sem. Csakhogy a Windows XP még az előtt került a boltok piacára - 2001-ben -, hogy ez egyáltalán felmerült volna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a merevlemezgyártók esküdnek rá, hogy a rendszer képes lesz emulálni a régi, 512 bájtos blokkokkal dolgozó rendszert, a szakértők szerint ez jelentősen lelassíthatja az írási folyamatokat a vincsesztereken, holott épp ennek ellenkezője lenne a változtatás célja.

Vagyis elképzelhető, hogy a világ jelenleg legelterjedtebb operációs rendszerének napjai meg vannak számlálva. A Windows XP jelenleg a kéziszámítógépek, laptopok és asztali gépek csaknem 54 százalékán fut, fiatalabb testvére, a Vista megszorongatni sem tudta a 24 százalékos eredményével. A sorozat legfrissebb tagja, a Windows 7 a számítógépek kevesebb, mint 10 százalékán fut.

Címkék: