Panaszkodik a bauMax: bajban a barkácsáruházak

MTI
2010. február 18. 16:02

A magyar piacon is jelen lévő alsó-ausztriai bauMax barkácsáruház-lánc 2009-es eredményén mély nyomott hagyott a kelet-európai gazdasági visszaesés.

A térségben elért forgalom 7-8 százalékkal 750 millió euróra esett vissza, míg a konszern teljes forgalma ennél jóval kisebb mértékben, 1,42 milliárd euróról 1,4 milliárd euróra csökkent. Ausztriában pedig a forgalom emelkedett, 3 százalékkal 611 millió euróra - közölte a konszern vezérigazgatója Martin Essl csütörtökön, a bécsi "Bauen & Energie Messe" megnyitása alkalmából.

"A kétszámjegyű százalékos növekedési ütem korszaka az elkövetkező egy-két évben bizonyosan szünetel" - adott hangot meggyőződésének Martin Essl. A terjeszkedést csak óvatosan folytatják, a forgalom ezért az idén mindössze 1,5 milliárd euróra emelkedik.

A tavalyi kedvezőtlen üzleti környezetben a bauMax 10.200 főről 10 ezerre csökkentette alkalmazottainak számát. Elbocsátásokra kizárólag a kelet-európai működési területen került sor, Ausztriában a konszern megtartotta mind a 3.500 alkalmazottját. Az árak tavaly 3-4 százalékkal csökkentek, "ami természetesen az eredményességen is éreztette hatását" - mutatott rá a vezérigazgató.

A 142 üzletből álló, nyolc országra kiterjedő hálózat (Ausztriában 67 egység, Csehországban 24, Magyarországon 15, Szlovákiában 14, Romániában 9, Horvátországban 6, Bulgáriában 4 és Szlovéniában 3) az idén 8 további egységgel bővül: március elején a bauMax megnyitja első törökországi áruházát, amit az év végéig két további követ majd, ebből az egyik Isztanbulban. A törökországi terjeszkedés költségeit összesen 25 millió euróban határozta meg a konszern vezére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Terjeszkedési terveinkből visszavettünk egy kissé és bérleményekben is gondolkodunk - hálózatunk nem minden tagja tartozik ingatlan hasznosító társaságunk tulajdonába" - mutatott rá Martin Essl. Törökország mellett Romániára helyezi terjeszkedési terveinek súlypontját a bauMax. Magyarországi piaci jelenlétét egyelőre elegendőnek tartja.

Kelet-Európában a lakossági keresletnek csak vontatott ütemű növekedése várható. "Az álmok drasztikusan megváltoztak" - saját négy falról és körülötte kertről már szó sincs. A munkanélküliség növekedett, a hatósági illetékek és adók növekedtek, az építési engedélyek és a benyújtott kérelmek száma felére csökkent. A konszern ennek megfelelően kelet-európai árukészletének súlypontját a felújítási eszközökre és alapanyagokra, mint például falfestékekre és szobanövényekre helyezi át.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?