Drámaian drágulhat az élelmiszer: mi áll a háttérben?

Orosz Márton2009. október 27. 06:03

Egy friss tanulmány szerint nem az a kérdés, hogy drágulnak-e világszerte az élelmiszerek, hanem az, hogy mikor, és hogy milyen gyorsasággal.

Közeleg az olcsó élelmiszerek korszakának vége - vélik a Standard Chartered Bank szakértői. Az Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten jelentős befolyással rendelkező pénzintézet munkatársai szerint egyértelműen az urbanizáció -és ezzel együtt- az élelmiszer iránti kereslet növekedése várható. A kérdés csak az, hogy a folyamat üteme olyan gyors lesz-e, mint az elmúlt évtizedekben.

Az ENSZ becslése szerint a Föld lakossága 2050-ig mintegy 35 százalékkal fog nőni, a jelenlegi 6,8 milliárdhoz képest. Bolygónk minden évben 56 millió fővel növekszik -nagyjából ennyi a lakossága például Franciaországnak vagy az Egyesült Királyságnak. Ez természetesen hatalmas mértékben (becslések szerint mintegy 70 százalékkal) megnöveli a világ élelmiszer-szükségletét.
Változni fog a kereslet összetétele is, a magasabb értékű -és magasabb erőforrás-igényű termékek- mint például a húsipari termékek irányába.

Hol a legrosszabb Európában élni? Sosem találnák ki...

Mindeközben a kínálatot az eddigieknél sokkal inkább korlátozza majd a termőföld hiánya, a termelés lassuló növekedése, a bioüzemanyagok (például a bioetanol) egyre jelentősebb térnyerése, a vízhiány, és végül, de nem utolsó sorban az éghajlatváltozás, amely valószínűleg még a jelenleginél is kiszámíthatatlanabbá teszi az időjárási viszonyokat.

 


A Standard Chartered Bank elemzői úgy látják: annak érdekében, hogy az árak ne emelkedjenek túlságosan gyors mértékben -és ne váljanak ellenőrizhetetlenné- mindent meg kell tenni az egyre növekvő globális éhínség radikális csökkentéséért: a kormányoknak és a nagyvállalatoknak világszerte meg kell találniuk a módjait annak, hogy globálisan fenntarthatóvá váljon a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-előállítás.

Durva vádak a legnagyobb márkák ellen: rabszolgákat tartanak? Kattints!

A tanulmány meglehetősen borús képet fest: az ugyan -nemzetközi összefogással- elérhető, hogy globális méretekben visszaszorítsák az éhezést, és a bolygó minden részére jusson megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, azonban az árak mindenképpen növekedni fognak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit tehet a magyar fogyasztó?

Egy kis odafigyeléssel sokkal mi is tehetünk a globális élelmiszerválság ellen. Ne pazaroljunk, mindig csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyit el is fogyasztunk. Vásároljunk szezonális magyar termékeket: télen távoli országokból ideszállított paradicsom, paprika helyett inkább a vitaminban gazdagabb savanyú káposztát és a hazai almát válasszuk. Keressük az őstermelőket!

A húst, a tejterméket, a pékárut és az italokat is helyben, szezonjukban vásárold meg, esetleg készítsd el magad. Gondolkozz, hogyan tudnád felhasználni a megmaradt élelmiszert, ahelyett, hogy kidobnád.

 

További hasznos és érdekes hírek címlapunkon! Kattints!

Címkék:
vízhiány, bioüzemanyagok,