18 °C Budapest

Mit tudhat a Citibank? 10 százalékos növekedés a válság ellenére

2009. április 2. 16:30

A magyarországi Citibank Zrt. sikeres évet zárt 2008-ban a világszerte és hazánkban is jelentkező kihívásokkal teli pénzpiaci és gazdasági helyzet ellenére.

A bank adózott eredménye 10 százalékkal nőtt a 2007. év végihez képest, míg a mérlegfőösszeg 675,8 milliárd forintról 801,4 milliárd forintra, azaz 19 százalékkal emelkedett. A nettó hitelállomány 2008 végén 188,5 milliárd forint volt, mely 4 százalékkal magasabb az előző évi értékhez képest. A betétállomány 10 százalékkal, 395,3 milliárd forintra bővült a 2007. évihez képest. A tőkearányos nyereség (ROE) továbbra is nagy arányt, azaz 24,73 százalékot tett ki, az eszközarányos nyereség (ROA) pedig 2,24 százalék volt 2008-ban. A pénzintézet likviditása magas szinten maradt.

"Köszönjük ügyfeleinknek, hogy a rendkívüli piaci és gazdasági kihívások ellenére is megőrizték bizalmukat bankunk iránt, ez tette lehetővé számunkra, hogy erős partnerként tudjuk szolgálni őket ebben a nehéz időszakban is. Sikerünket az ügyfelek érdekeinek szolgálatába állítjuk 2009-ben is, és továbbra is elsődleges célunk, hogy ügyfeleinknek a legjobb pénzügyi megoldásokat nyújtsuk és segítsük őket túljutni a válságos időszakon." - mondta Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója.


A Citigroup márciusi bejelentése után a magyarországi Citibank a nagy növekedési potenciált rejtő Közép- és Kelet-Európai régió részévé vált. Az új szervezetben az egyik jelentős lépés volt, hogy egyesítették a lakossági és a vállalati üzletágat. Egységes üzletként működve jobban kihasználhatók a szinergiák, különösen az operáció és egyéb megosztott funkciók terén, és ez segített a hatékonyabb működésben és a keresztértékesítésből fakadó bevételek növelésében.

A vállalat történetében egy másik jelentős mérföldkövet jelentett 2008-ban a jogi szervezet átszervezése, mely eredményeként a Citibank Zrt. az írországi székhelyű Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepévé alakult határon átnyúló egyesülés formájában 2009. január elsejei hatállyal. Mint a Citibank Europe plc fióktelepe, egy nagyobb mérlegfőösszeggel és hitelezési kapacitással, valamint számottevő európai jelenléttel bíró szervezet tagjaként, még erősebb partnerként tudják szolgálni Magyarországon ügyfeleiket, és még hatékonyabban terjeszkedhetnek a hazai piacon. A bank fizikai jelenléte továbbra is megmarad az országban, meglévő termékeiket és szolgáltatásaikat változatlan formában nyújtják az ügyfeleknek, miközben számos területen fejlődnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?