10 °C Budapest

Versenybe száll a kelet-európai filmipar

Pénzcentrum
2009. április 10. 16:00

Néhány évvel ezelőtt a nyugat-európai, de főként az amerikai filmgyártók igazi paradicsomként tekintettek a kelet-európai filmstúdiókra, főként a prágaira, budapestire, vagy a romániaira, nem csak olcsóságuk, de a szakmai színvonaluk miatt is. Most azonban ádáz küzdelem alakulhat ki a külföldi produkciók elcsábításáért!

Sajnos a válság a filmipart sem hagyja érintetlenül, de ezen kívül még számos egyéb tényező ront a hazai, és a környező országok filmstúdióinak idei kilátásait. Az Egyesült Államokban is igyekeznek ugyanis adókedvezményekkel ösztönözni a helyi filmgyártást, de Új-Zélandon, Ausztráliában és számos nyugat-európai országban is hasonló lépéseket tesznek meg a kormányok.

Öt évvel ezelőtt például a Csehországban még 15 nagyszabású nemzetközi filmprodukciót gyártottak, többek között a Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című filmet is, míg tavaly már csak 11 produkció készült, 2009-ben pedig már csak két olyan film forog majd a mozikban, amit a szomszédunknál forgattak. Jelenleg mindössze egy hollywoodi projekt zajlik Csehországban, George Lucas "Red Tails" című filme.

A cseh filmbizottság is elismerte, hogy a filmbiznisz kicsit lelankadt Prágában, és 2008 talán az eddigi legrosszabb évnek számított. A filmgyártók azonban már évek óta lobbiznak a kormánynál, hogy náluk is bevezetésre kerüljenek olyan adókedvezmények, melyekkel külföldi produkciókat el tudnának csábítani, erre azonban a mostani kormányválság következtében vajmi kevés esély mutatkozik.

Itthon a filmtörvény, illetve az általa adókedvezmény formájában nyújtott 20%-os közvetett állami támogatás a magas költségvetésű bérmunkákra Brüsszelben kivágta a biztosítékot, amely jogbizonytalanság elég hosszú időre elijesztette a külföldi produkciókat. Tavaly azonban a bizottság is rábólintott a módosított filmtörvényre, igaz kulturális szempontoknak is meg kell felelniük a támogatott filmeknek, sőt azt is előírják gyártásnál, hogy milyen nemzetiségű filmkészítők vehetnek fel adókedvezményt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jelenleg egyébként több nemzetközi produkciót készítenek hazánkban, többek között John Madden a Miramax gyártásában készíti legújabb, The Debt című filmjét, amelynek egyes jelenetei Budapesten forognak, a Mafilm fóti stúdiójában egy újabb holokauszt-történetet forgatnak Memories of Anna Frank címmel, a Good magyar produkciós cége, a Laurin pedig egy vígjátékot forgat, The Great Ghost Rescue címmel. Ezek mindegyike meg is kapta az adókedvezményt.

A hazai filmipar külföldi propagálása érdekében egyébként Návai Anikó, a Magyar Filmbizottság Los Angeles-i képviselője egy Santa Monicaban, április 16-18 között megrendezésre kerülő filmes vásáron standot állít fel, ahol a hollywoodi nagyoknak lehetőségük lesz a magyar filmgyártás előnyeivel megismerkedniük.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem