20 °C Budapest

Versenybe száll a kelet-európai filmipar

Pénzcentrum
2009. április 10. 16:00

Néhány évvel ezelőtt a nyugat-európai, de főként az amerikai filmgyártók igazi paradicsomként tekintettek a kelet-európai filmstúdiókra, főként a prágaira, budapestire, vagy a romániaira, nem csak olcsóságuk, de a szakmai színvonaluk miatt is. Most azonban ádáz küzdelem alakulhat ki a külföldi produkciók elcsábításáért!

Sajnos a válság a filmipart sem hagyja érintetlenül, de ezen kívül még számos egyéb tényező ront a hazai, és a környező országok filmstúdióinak idei kilátásait. Az Egyesült Államokban is igyekeznek ugyanis adókedvezményekkel ösztönözni a helyi filmgyártást, de Új-Zélandon, Ausztráliában és számos nyugat-európai országban is hasonló lépéseket tesznek meg a kormányok.

Öt évvel ezelőtt például a Csehországban még 15 nagyszabású nemzetközi filmprodukciót gyártottak, többek között a Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című filmet is, míg tavaly már csak 11 produkció készült, 2009-ben pedig már csak két olyan film forog majd a mozikban, amit a szomszédunknál forgattak. Jelenleg mindössze egy hollywoodi projekt zajlik Csehországban, George Lucas "Red Tails" című filme.

A cseh filmbizottság is elismerte, hogy a filmbiznisz kicsit lelankadt Prágában, és 2008 talán az eddigi legrosszabb évnek számított. A filmgyártók azonban már évek óta lobbiznak a kormánynál, hogy náluk is bevezetésre kerüljenek olyan adókedvezmények, melyekkel külföldi produkciókat el tudnának csábítani, erre azonban a mostani kormányválság következtében vajmi kevés esély mutatkozik.

Itthon a filmtörvény, illetve az általa adókedvezmény formájában nyújtott 20%-os közvetett állami támogatás a magas költségvetésű bérmunkákra Brüsszelben kivágta a biztosítékot, amely jogbizonytalanság elég hosszú időre elijesztette a külföldi produkciókat. Tavaly azonban a bizottság is rábólintott a módosított filmtörvényre, igaz kulturális szempontoknak is meg kell felelniük a támogatott filmeknek, sőt azt is előírják gyártásnál, hogy milyen nemzetiségű filmkészítők vehetnek fel adókedvezményt.

Jelenleg egyébként több nemzetközi produkciót készítenek hazánkban, többek között John Madden a Miramax gyártásában készíti legújabb, The Debt című filmjét, amelynek egyes jelenetei Budapesten forognak, a Mafilm fóti stúdiójában egy újabb holokauszt-történetet forgatnak Memories of Anna Frank címmel, a Good magyar produkciós cége, a Laurin pedig egy vígjátékot forgat, The Great Ghost Rescue címmel. Ezek mindegyike meg is kapta az adókedvezményt.

A hazai filmipar külföldi propagálása érdekében egyébként Návai Anikó, a Magyar Filmbizottság Los Angeles-i képviselője egy Santa Monicaban, április 16-18 között megrendezésre kerülő filmes vásáron standot állít fel, ahol a hollywoodi nagyoknak lehetőségük lesz a magyar filmgyártás előnyeivel megismerkedniük.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?