17 °C Budapest

Ne féljen a balesetektől: teljesen üresek a sípályák!

2009. február 17. 05:55

Évek óta nem tapasztaltak az európai sípályákon olyan kimagasló minőségű havat, mint idén, a szezon mégis messze elmarad a várakozásoktól. Az alpesi szálláshelyek legtöbbje tele van üres szobákkal, a pályák alacsony kihasználtsággal üzemelnek, rosszul fogynak a felszerelések, és sok utazási irodáknak sem ez lesz a legjobb éve.

"Sohasem volt még ilyen rossz a helyzet" - nyilatkozta a napokban Julia Beldam, egy svájci panzió vezetője. "Az apartmanjaink felét is alig tudtuk kiadni, pedig máskor már ősszel elfogy minden szabad helyünk." -tette hozzá keserűen.

Európa teljes, téli sportokra épülő ipara válságban van. Nem csak a szállodák, de a síoktatók, az éttermek, a felszerelésgyártó-és forgalmazó cégek, és sok utazási iroda is megszenvedi a válságot.

Idén azonban -az elmúlt évekkel szemben- az időjáráson nem múlik semmi. A hó kitartóan hull, az Alpokban jelenleg is alig van olyan komolyabb pálya, ahol 100 cm alatti lenne a vastagsága. A helyzet a Tátrában sem rosszabb, 60 centiméternyi havat szinte minden szlovák vagy lengyel pályán találhatunk.

Az egész világon végigsöprő gazdasági válság természetesen a turizmust, így a síutakat sem hagyja érintetlenül. Nem csak az a baj, hogy nőnek az árak, és az embereknek egyre kevesebb az erre szánt pénze, de sokan attól félnek, ha megsérülnek, munkájukat is elveszthetik.

Néptelen pályák, üres szállodák

Erőteljes visszaesést tapasztalnak a látogatók számában az Alpok síparadicsomai: gyakorlatilag mindenhol kevesebb a vendég, félházzal üzemelnek a szállodák, jelentősen csökkent az éttermek, szórakozóhelyek forgalma. A szálláshelyek egyre nagyobb akciókkal próbálják becsábítani a vendéget: leértékelések, két éjszaka egy áráért, ajándék étkezés, és hasonló kedvezmények szerepelnek az ajánlatok között.

Ausztria egyik legnépszerűbb téli üdülőhelyén, a Salzburgtól 70 km-re fekvő Gasteinertal síközpontban például 50-70 százalékkal esett vissza a szállodák és vendéglátóhelyek forgalma. A Pénzcentrum információi szerint míg tavaly a kisebb szállodákat is naponta 50-60 érdeklődő kereste, az idei szezonra ez a szám napi 8-10 főre csökkent. A bevétel nagy részét a korábban (akár már 2 éve) lefoglalt csoportos utak képezik, a legnagyobb szállodák is ezekkel a foglalásokkal próbálják meg átvészelni a nehézségeket. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a kiváló minőségű pályákat egyre messzebbről, például Svédországból, Norvégiából, sőt, Romániából is keresik.

A hazai utazási irodáknak sem kedvez a gazdasági helyzet. A sí-és snowboard utakra specializálódott INTERSÍ Utazási Irodánál 15-20 százalékos visszaesést tapasztalnak, pedig szeptemberig még jól alakultak a foglalások. Ráadásul egyre többen keresik a rövidebb, 3- éjszakás utakat, sokan még Franciaországig is hajlandóak ezekért elmenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Vista-nál ugyanakkor nem ilyen borúlátóak. Az egyik legnagyobb magyar utazási iroda a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta, hogy nem tapasztalnak forgalomcsökkenést: az ausztriai foglalások kimondottan jól teljesítettek januárban.

Sífelszerelés: csökkenő eladás, több bérlés

A 2007/2008-as szezonban a kevés és rossz minőségű hó jelentett óriási gondot, de Ausztria egyik legnagyobb sportszerforgalmazója az Intersport szerint idén még a tavalyinál is kevesebb lécet tudnak majd eladni. A szezon kezdete óta, tavaly szeptember és idén február eleje között tíz százalékkal kevesebb lécet és snowboardot értékesítettek az áruházakban.

A sporteszközök kölcsönzésénél azonban egyfajta stagnálás mutatkozik. A Sí-Ker kölcsönző és szerviz munkatársai szerint nincs jelentős különbség forgalmukban a tavalyi évadhoz képest.

Most érdemes utazni!

A jelenlegi helyzetből kiindulva a téli sportok szerelmesei számára minden adott ahhoz, hogy most hódítsák meg a hegyeket: kiváló a hó minősége, van elég hely a pályákon, nem csak szabad szoba, hanem különböző akciók is várják őket a szállodákban. Ráadásul akinek nincs felszerelése, az most, a szezon második felében jelentős kedvezményekkel vásárolhat lecet és ruházatot egyaránt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm