3 °C Budapest

Újra itt a H5N1 - Világjárvány fenyeget

Pénzcentrum
2007. január 25. 08:30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) tisztviselői szerint továbbra is tartani lehet a világméretű, illetve európai madárinfluenza-járványtól - írja a Népszabadság.

A Szervezet szakértői szerint, a friss ázsiai esetek és a magyarországi jelentések azt mutatják, nem sikerült a keletkezési helyén sikeresen felvenni a harcot a betegséggel.

A magyarországi esetet a szakértő aggasztónak nevezte, hiszen, mint mondta, azt jelentheti, hogy a vírus újra úton van. Feltételezése szerint a betegség - ugyanúgy, mint tavaly - északról dél felé terjedhet a vírushordozó költöző vízimadarak útvonala mentén.

A világ még évekre van attól, hogy felszámolja a madárinfluenza mezőgazdaságot sújtó hatását, és mindaddig, amíg ez nem sikerül, fennáll a veszélye az emberek között kialakuló világméretű járványnak - jelentette ki hétfőn a WHO új vezetője.

Margaret Chan főigazgató az ENSZ 34 tagországból álló szakosított szervezetének végrehajtó bizottsága előtt közölte, hogy az emberre is veszélyes, H5N1 jelű madárinfluenza-vírus három év óta fertőzőképes.

Noha a madárinfluenza továbbra is elsősorban madárbetegség, emberre átkerülve eddig még soha nem veszített fertőzőképességéből. Tavaly a halálozási arány csaknem 70 százalékos volt az emberek körében, míg az utóbbi három évben átlagosan csak 60 százalékos.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?