2 °C Budapest

Hol lesz az új kormányzati negyed?

Pénzcentrum
2006. november 6. 11:00

Holnapután teszi meg javaslatát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) az új kormányzati negyed helyszínére. A szeptemberben kiírt pályázatra összesen 27 javaslat érkezett, a pesti helyszínek a belváros közelsége miatt előnyben részesülhetnek - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szerdán teszi meg javaslatát a kormányzati negyed helyszínére a KVI, a végleges döntés november 20. környékén várható. A KVI által, a kormányzati negyed elhelyezésére alkalmas terület kiválasztásának elősegítésére kiírt pályázat határideje október 27-én járt le. A pályázat nagy érdeklődésre tartott számot, a dokumentációt 33-an vásárolták meg, a kiírásra pedig 27 javaslat érkezett, 10 magánszemély, 10 önkormányzat, 7 pedig építésziroda adott be pályázatot.

Az új kormányzati negyed célja, hogy a jelenleg használt, több helyen elszórt épületek helyett az irodák egy korszerűen és hatékonyan üzemeltethető ingatlanba, vagy ingatlancsoportba kerüljenek. A felszabaduló ingatlanok értékesítéséből mintegy 100 millió forintos bevételt vár a kormányzat. Az új helyszínnel szemben támasztott igény, hogy jól megközelíthető legyen, protokolláris szempontoknak is megfeleljen, valamint ne essen messze a Parlamentől, és a Margit híd pesti hídfőjénél található képviselői irodaháztól.

Esélyesnek tartják a Demján Sándor nevével fémjelzett Westend City Center-től északra fekvő területre, illetve a Millennium városközpontnak a Lágymányosi híd és a Petőfi híd közé eső részének beépítésére vonatkozó projektjavaslatokat. Szóba jöhet még a Futureal csoport pályázata is, amely a Corvin sétány néven futó beruházás keretében, a Corvin mozi mögött építené fel az irodaépületeket.

A Futureal befektetése mellett szól a belváros közelsége, a rendezett tulajdonviszonyok, illetve a speciális technikai megoldások, így például a geotermális energiaforrások felhasználása - mondta Varga Judit, a Futureal értékesítési vezetője. A vállalatcsoport a nyolchektáros területen 150-250 ezer négyzetméter iroda, 30 ezer négyzetméter szolgáltató-terület, 20 négyzetméter új közterület, 2- 3 000 új lakás felépítését tervezi. A Futó Péter érdekeltségében álló Futureal augusztusban már elkezdte az első lakóépület építését, melyben mind a 180 lakást sikerült értékesíteni. A napokban megkezdték az első irodaépület kivitelezési munkálatait is, amennyiben ők nyernének, a beköltözést 2007 végén meg lehetne kezdeni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18