20 °C Budapest

Megijedtek az üzletemberek?

Pénzcentrum
2006. október 10. 09:30

Az elmúlt hetek belpolitikai zavarai negatív hatással vannak a konferencia-turizmusra. A szállodák jövedelmezőségét tovább rontja a szeptember 1-jétől érvényes magasabb áfa-kulcs - írja a Magyar Hírlap.

Kopócsy András, a Magyar Szállodaszövetség elnöke elmondta, több üzleti konferencia szervezője lemondta a foglalást, s más, általa biztonságosabbnak vélt helyre vitte a rendezvényét. Az elnök véleménye szerint ez az idegenforgalom szempontjából is kedvezőtlen, hiszen az üzletemberek többet költenek az átlagos turistáknál, s többnyire négy-öt csillagos szállodákban szállnak meg.

Mindemellett az októberi foglalások száma is lassabban emelkedik az átlagoshoz képest, amely arra utal, hogy az egyéni turisták közül is akad, aki békésebbnek ítélt úti célt választ inkább.

A szeptembertől érvényesebb magasabb áfa-kulcs a jövedelmezőségben érezteti egyelőre hatását, mivel a gyakorlat szerint külföldön egy évre előre hirdetik meg áraikat a szállásadók, s ezektől csak nagyon ritkán térnek el. Hosszabb távon, azonban mindenki az emelésre fog kényszerülni, ezáltal azonban a versenyképességük romolhat, hiszen a környező országok közül Ausztriában, Horvátországban és Csehországban alacsonyabb az áfa.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az előző év azonos időszakához képest eddig csupán egy százalékkal csökkent a kapacitás-kihasználtság. A budapesti szállodák kihasználtsága a legjobb (66-71%), ám itt csökkent a legnagyobb mértékben a vendégéjszakák száma (3-5%-kal).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tavalyi rekorderedménnyel vetekszik az idén a vendégéjszakák száma, amely elérte a 7,2 milliót, elsősorban a belföldi vendégforgalom erősödésének köszönhetően.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29