Megijedtek az üzletemberek?

Pénzcentrum
2006. október 10. 09:30

Az elmúlt hetek belpolitikai zavarai negatív hatással vannak a konferencia-turizmusra. A szállodák jövedelmezőségét tovább rontja a szeptember 1-jétől érvényes magasabb áfa-kulcs - írja a Magyar Hírlap.

Kopócsy András, a Magyar Szállodaszövetség elnöke elmondta, több üzleti konferencia szervezője lemondta a foglalást, s más, általa biztonságosabbnak vélt helyre vitte a rendezvényét. Az elnök véleménye szerint ez az idegenforgalom szempontjából is kedvezőtlen, hiszen az üzletemberek többet költenek az átlagos turistáknál, s többnyire négy-öt csillagos szállodákban szállnak meg.

Mindemellett az októberi foglalások száma is lassabban emelkedik az átlagoshoz képest, amely arra utal, hogy az egyéni turisták közül is akad, aki békésebbnek ítélt úti célt választ inkább.

A szeptembertől érvényesebb magasabb áfa-kulcs a jövedelmezőségben érezteti egyelőre hatását, mivel a gyakorlat szerint külföldön egy évre előre hirdetik meg áraikat a szállásadók, s ezektől csak nagyon ritkán térnek el. Hosszabb távon, azonban mindenki az emelésre fog kényszerülni, ezáltal azonban a versenyképességük romolhat, hiszen a környező országok közül Ausztriában, Horvátországban és Csehországban alacsonyabb az áfa.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az előző év azonos időszakához képest eddig csupán egy százalékkal csökkent a kapacitás-kihasználtság. A budapesti szállodák kihasználtsága a legjobb (66-71%), ám itt csökkent a legnagyobb mértékben a vendégéjszakák száma (3-5%-kal).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tavalyi rekorderedménnyel vetekszik az idén a vendégéjszakák száma, amely elérte a 7,2 milliót, elsősorban a belföldi vendégforgalom erősödésének köszönhetően.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?