Egyre kevesebb a bliccelő az autópályákon

Pénzcentrum
2006. október 10. 13:54

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idei évre vonatkozó kimutatásai szerint tovább csökkent a jogosulatlan úthasználók aránya a magyarországi gyorsforgalmi úthálózaton. Országos viszonylatban ugyanis a tavalyi 4 - 4,5%-ról 2006 első félévében mintegy 3 - 3,5%-ra csökkent a bliccelési ráta. A Társaság szakértői szerint ma lényegében kijátszhatatlan az autópályákon üzemelő ellenőrzési rendszer.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idei évre vonatkozó kimutatásai szerint tovább csökkent a jogosulatlan úthasználók aránya a magyarországi gyorsforgalmi úthálózaton. Országos viszonylatban ugyanis a tavalyi 4 - 4,5%-ról 2006 első félévében mintegy 3 - 3,5%-ra csökkent a bliccelési ráta. A Társaság szakértői szerint ma lényegében kijátszhatatlan az autópályákon üzemelő ellenőrzési rendszer.

Az úthasználati jogosultság értékesítési és ellenőrzési feladatait az Állami Autópálya Kezelő Zrt. látja el a magyarországi autópálya-hálózaton. A Társaság folyamatosan tökéletesíti ellenőrzőrendszereit annak érdekében, hogy minden autós egyenlő eséllyel, szinte biztosan találkozzon matricaellenőrzéssel. Ennek köszönhetően a jogosulatlan úthasználók aránya a 2005. évben országos viszonylatban tapasztalt 4-4,5%-ról az idei első félévben mintegy 3-3,5%-ra csökkent.

Az elmúlt évek informatikai beruházásainak köszönhetően hatékonyabban működnek az ellenőrzés alapjául szolgáló, úgynevezett fix kamerák. A meghatározott pontokon felszerelt speciális készülék (amely éjjel-nappal és extrém időjárási körülmények között is folyamatosan készít felvételeket) és a hozzá kapcsolódó rendszámfelismerő rendszer segítségével nagy hatékonysággal lehet kiszűrni az érvényes matricával nem rendelkező járműveket. Az ÁAK Zrt. szakemberei tavaly szeptember óta három új ponton telepítettek fix kamerákat az - ellenőrzések szempontjából nyáron különös figyelmet érdemlő - M7-es autópályán, és jelenleg két-két új kamerasor üzembe helyezése zajlik az M1-es és az M3-as autópályákon.

A Társaságnál nemrég zárult le az a közbeszerzési eljárás, melynek eredményeképpen új, korszerűbb rendszámfelismerő rendszerrel felszerelt mobilkamerás autókat állítottak üzembe, így továbbra is számítani kell ellenőrzésre a fix kamerával nem rendelkező autópályaszakaszokon is. További ellenőrzési forma a mobilcsoportos ellenőrzés, melynek során az ÁAK Zrt. munkatársai személyesen a matrica vagy egy készülék segítségével a rendszám alapján vizsgálják az úthasználati jogosultság meglétét (a helyszínen többek között ezzel a módszerrel ellenőrizhetők az sms-ben vásárolt matricák is). A különösen a tavaszi és őszi időszakban alkalmazott tereléses ellenőrzések során a Társaság munkatársai a társszervekkel (autópálya-rendőrség, VPOP, Határőrség, közlekedésfelügyelet, katasztrófavédelem) együttműködve vizsgálják az úthasználókat. Ilyenkor ingyenes láthatósági mellényeket adnak az ellenőrzött autósoknak, egyrészt kárpótlásul az okozott kellemetlenségért, másrészt a balesetbiztonsági szempontokra tekintettel (a mellények használata ajánlott az autópályán történő megálláskor).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ellenőrzéseken túl a Társaság nagy figyelmet fordít az ügyfélkapcsolatok ápolására és az ügyintézési idő csökkentésére is. Ennek érdekében újjászervezte és létszámát tekintve kibővítette az ország egész területéről helyi tarifával hívható Call Center irodáját (06-40-40-50-60). Ezenfelül a pótdíj-adminisztrációs ügyintézés hatékonyságát növelendő, tavaly augusztus óta megkétszerezte az e területen dolgozók létszámát.

Szakértői vélemények szerint az ÁAK Zrt. által alkalmazott ellenőrzési módszerek szinte lehetetlenné teszik, hogy a matricával nem rendelkező autósok retorzió nélkül használják a magyar autópályákat. A Társaság felhívja a figyelmet az idevonatkozó jogszabályi előírásra, mely szerint a díjköteles autópályaszakaszokat csak érvényes matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az sms-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért érdemes ezeket alaposan ellenőrizni. Az autópálya-kezelő és az autósok közös érdeke, hogy díjfizetési kötelezettségnek mindenki eleget tegyen, mert csak így biztosítható a folyamatosan javuló szolgáltatási színvonal a magyar autópályákon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem