20 °C Budapest

Gígászok harca: kié lesz a legjobb mp3 lejátszó?

Pénzcentrum
2006. szeptember 15. 10:17

Hivatalosan is bemutatkozott tegnap az Apple iPodjainak hegemóniáját megtörni hivatott Zune, a Microsoft hordozható multimédia eszköze és a hozzá kapcsolódó médialetöltő portál. A készülék legfontosabb paraméterei megfeleltek az előzetes híreszteléseknek, azonban a cég az egyik leginkább várt tényezőről, az árról továbbra is csak annyit árult el, hogy "igen versenyképes áron kívánják forgalmazni

a terméket." A Microsoft papírjai csaknem 1.5%-os emelkedéssel zárták a napot.

A szoftveróriás egy 30 GB tárolókapacitással rendelkező gépet mutatott be, mely az Apple termékének 2.5 inch-es kijelzőjével szemben 3 inch-es színes kijelzővel rendelkezik, és az iPod-okkal ellentétben beépített FM rádiót is tartalmaz. Egy másik (az iPod által szintén nem támogatott) igen hasznos szolgáltatása a kütyünek a wireless átviteli lehetőség, mellyel a Zune tulajdonosok egymás között cserélgethetik a készülékeiken fellelhető tartalmat.


Egy újabb előny az Apple termékével szemben, hogy a készüléket elforgatott, úgynevezett "Landscape" üzemmódban is lehet használni, mely jóval kényelmesebbé teheti a videók nézegetését, ugyanakkor az iPod-dal ellentétben a Microsoft kifejezetten zenelejátszásra pozicionálja a Zune-t és egyelőre nincsenek információk arról, hogy a Zune Marketplace névre keresztelt weboldalon a közeljövőben a videók, filmek letöltését is lehetővé teszik-e majd.

A Microsoft tegnapi bejelentése előtt néhány nappal mutatta be az Apple vadonatúj, 80 GB-os iPod modelljét, valamint a legújabb, 8 GB-os iPod Nano-t, melyek azonban az újdonságra éhes rajongóknak piaci információk szerint csalódást okoztak. A Steve Jobs nevével fémjelzett vállalkozás emellett betört a filmletöltés-iparba is, az iTunes weboldalon ugyanis eztán nemcsak zenéket, rövid videókat, különböző tv műsorokat lehet majd letölteni, hanem a Walt Disney forgalmazásában megjelent komplett filmeket is.


A Zune árát a Microsoft csak az elkövetkező hetek során jelenti be, de a becslésekhez jó indikációt adhat, hogy az Apple merevlemezes iPodjai jelenleg 249 és 349 dollár közötti áron vásárolhatók meg. Elemzők szerint 299 dollár körüli ár reális lehet a készülékért, hiszen az ugyanakkora kapacitású mint a 249 dolláros iPod, viszont nagyobb a kijelzője és van benne FM-rádió, valamint vezeték nélküli hálózatvezérlő is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A fehér, fekete és barna színben megjelenő készülék beszállítója egyébként a japán Toshiba, a Zune-hoz megjelenésekor kiegészítők egész hada áll majd rendelkezésre, például autós töltő, dokkoló és mobil hangszórókészlet.

Elemzői becslések szerint a Microsoft néhány éven belül megszerezheti a stabil második helyet az mp3 lejátszók piacán, melyet az Apple legfrissebb felmérések szerint az USA-ban 75%-os piaci részesedéssel dominál. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, a készülékekben az intenzív verseny miatt hamarosan nem lesz szignifikáns különbség, ahol a Microsoft megszoríthatja az Apple-t, az igazából a letöltő alkalmazások, illetve szoftverek területe, hiszen a Windows 90%-os piaci részesedésén keresztül meglévő dominanciáját könnyen fegyverként használhatja.


Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?