21 °C Budapest

Gígászok harca: kié lesz a legjobb mp3 lejátszó?

Pénzcentrum
2006. szeptember 15. 10:17

Hivatalosan is bemutatkozott tegnap az Apple iPodjainak hegemóniáját megtörni hivatott Zune, a Microsoft hordozható multimédia eszköze és a hozzá kapcsolódó médialetöltő portál. A készülék legfontosabb paraméterei megfeleltek az előzetes híreszteléseknek, azonban a cég az egyik leginkább várt tényezőről, az árról továbbra is csak annyit árult el, hogy "igen versenyképes áron kívánják forgalmazni

a terméket." A Microsoft papírjai csaknem 1.5%-os emelkedéssel zárták a napot.

A szoftveróriás egy 30 GB tárolókapacitással rendelkező gépet mutatott be, mely az Apple termékének 2.5 inch-es kijelzőjével szemben 3 inch-es színes kijelzővel rendelkezik, és az iPod-okkal ellentétben beépített FM rádiót is tartalmaz. Egy másik (az iPod által szintén nem támogatott) igen hasznos szolgáltatása a kütyünek a wireless átviteli lehetőség, mellyel a Zune tulajdonosok egymás között cserélgethetik a készülékeiken fellelhető tartalmat.


Egy újabb előny az Apple termékével szemben, hogy a készüléket elforgatott, úgynevezett "Landscape" üzemmódban is lehet használni, mely jóval kényelmesebbé teheti a videók nézegetését, ugyanakkor az iPod-dal ellentétben a Microsoft kifejezetten zenelejátszásra pozicionálja a Zune-t és egyelőre nincsenek információk arról, hogy a Zune Marketplace névre keresztelt weboldalon a közeljövőben a videók, filmek letöltését is lehetővé teszik-e majd.

A Microsoft tegnapi bejelentése előtt néhány nappal mutatta be az Apple vadonatúj, 80 GB-os iPod modelljét, valamint a legújabb, 8 GB-os iPod Nano-t, melyek azonban az újdonságra éhes rajongóknak piaci információk szerint csalódást okoztak. A Steve Jobs nevével fémjelzett vállalkozás emellett betört a filmletöltés-iparba is, az iTunes weboldalon ugyanis eztán nemcsak zenéket, rövid videókat, különböző tv műsorokat lehet majd letölteni, hanem a Walt Disney forgalmazásában megjelent komplett filmeket is.


A Zune árát a Microsoft csak az elkövetkező hetek során jelenti be, de a becslésekhez jó indikációt adhat, hogy az Apple merevlemezes iPodjai jelenleg 249 és 349 dollár közötti áron vásárolhatók meg. Elemzők szerint 299 dollár körüli ár reális lehet a készülékért, hiszen az ugyanakkora kapacitású mint a 249 dolláros iPod, viszont nagyobb a kijelzője és van benne FM-rádió, valamint vezeték nélküli hálózatvezérlő is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fehér, fekete és barna színben megjelenő készülék beszállítója egyébként a japán Toshiba, a Zune-hoz megjelenésekor kiegészítők egész hada áll majd rendelkezésre, például autós töltő, dokkoló és mobil hangszórókészlet.

Elemzői becslések szerint a Microsoft néhány éven belül megszerezheti a stabil második helyet az mp3 lejátszók piacán, melyet az Apple legfrissebb felmérések szerint az USA-ban 75%-os piaci részesedéssel dominál. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, a készülékekben az intenzív verseny miatt hamarosan nem lesz szignifikáns különbség, ahol a Microsoft megszoríthatja az Apple-t, az igazából a letöltő alkalmazások, illetve szoftverek területe, hiszen a Windows 90%-os piaci részesedésén keresztül meglévő dominanciáját könnyen fegyverként használhatja.


Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm