0 °C Budapest

Ki lesz a befutó?

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 13:30

A korábbi években a leárazásokról szóló akciós táblák augusztus végén kerültek ki a kirakatokba. A mai árversenyben ezt már nem mondhatjuk el, mert az üzletek gyakran már június végén akciós árukat kínálnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A kezdeti 10-20 százalékos árleszállítást nyár végi 70-80 százalékos kedvezmények követnek. Az eladók szerint sok vásárló már tavasszal megveszi a nyári kollekciót, így amikor a nyári szezon ténylegesen elkezdődik, már csak akciós árakkal lehet ösztönözni a vevőket a további vásárlásra.

Olaszországban, ahol az emberek sokkal többet szeretnek ruházkodásra költeni, mint hazai társaik, törvényekkel szabályozzák a kiárusítások menetét, ezáltal az akciók idejét is. A hazai kiskereskedők szerint Magyarországon is jót tenne egy ilyen szabályzat, mert a hipermarketek és nagyáruházak árleszállításait nem tudják követni a lényegesen kisebb profitjuk és magasabb költségeik miatt.

A kínai üzletek térhódításával egyre inkább csökkenek az árak, amivel viszont egyik kereskedő sem tud versenyezni. Marad tehát a 70-80 százalékos akció, amivel egyik bolt a hajszolja a másikat a kiélezett árversenybe. Gyakran nyár közepére, illetve végére már csak a hiányméretes darabok maradnak, így mégiscsak érdemes egy kicsit hamarabb beszerezni a kellő ruhadarabokat.

A KSH adatai szerint azonban kevesebben vásároltak ruházati cikket idén, mint a 2005-ös évben. Az üzletek azonban még így is nyereségesek. A Világgazdaság szerint a korai kiárusítások éves szinten körülbelül 0,5 százalékot faragnak le az inflációból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20