20 °C Budapest

Robban a levélbomba! - Felkészülhet a Posta...

Pénzcentrum
2006. július 14. 09:30

A postai szolgáltatások monopóliumának megszüntetését javasolja minden EU-tagállamban 2009-ig az Európai Bizottság megbízásából készült két független szakvélemény. A liberalizációt elsősorban a Deutsche Post és a leendő hollandiai versenytársa, a TNT szorgalmazza, mivel nagyszabású terjeszkedési terveket szőnek az európai piacon.

A postai szolgáltatások monopóliumának megszüntetését javasolja minden EU-tagállamban 2009-ig az Európai Bizottság megbízásából készült két független szakvélemény. A liberalizációt elsősorban a Deutsche Post és a leendő hollandiai versenytársa, a TNT szorgalmazza, mivel nagyszabású terjeszkedési terveket szőnek az európai piacon - írja a Világgazdaság.

Szakértők szerint nem kell attól tartani, hogy a liberalizáció az eddig monopolbevételek révén keresztfinanszírozott univerzális szolgáltatások (a kistelepülések ellátása) kárára történne. Ezek biztosításához létre lehetne hozni egy kizárólag ezt szolgáló alapot, melybe minden postai szolgáltatónak befizetést kellene teljesítenie.

Ahhoz, hogy a verseny tényleg meghozza a remélt eredményt, minden tagállamban meg kell szüntetni egyes postai szolgáltatások fennmaradt áfamentességét, valamint egyszerűsíteni kell az új szereplők piacra lépését.

A postai monopóliumok fokozatos felszámolását célzó közösségi irányelv szerint idén január 1-jétől már csak az 50 grammot meg nem haladó súlyú küldemények esetében lehetséges az egyetemes szolgáltatók kizárólagosságának fenntartása. Az 50 grammnál nehezebb küldemények piacát itthon is liberalizálták, becslések szerint a hazai levélforgalom 20%-a már versenypiacon működik.
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29