21 °C Budapest

Mi lesz hétfőn a kamatokkal?- válasz az igazi befektetőktől (2.)

Pénzcentrum
2006. június 16. 12:27

A nagy izgalmak közepette szinte összeérnek a piaci várakozásokat kutató felmérések, de mi még egy próbát teszünk a hétfői kamatdöntés előtt. A mostani felmérésben az alapkezelőknél érdeklődtünk, kérdéseinkkel azt kutattuk, hogy a várható és a közgazdaságilag indokolt döntés eltér-e egymástól. Míg az S&P leminősítés előtt az alapkezelők többsége közgazdaságilag indokoltnak látta a kamatemelést,

de a Monetáris Tanácstól mégsem várt hasonló lépést, addig az S&P leminősítés és az ezt követő forintgyengülés a várakozásokat a hétfői ülésre a biztosabb kamatemelés irányába vitte el.

A mostani felmérés egyedi jellege, hogy inkább a tényleges pénzek felett rendelkező szereplők véleményét igyekeztünk megkérdezni egy sajátos aspektusban. Kérdéseink a következők voltak:
1. "Szükségesnek tartja-e, hogy hétfőn az MNB kamatot emeljen?" ("teoretikus")
2. "Számít-e hétfőn kamatemelésre?" ("pragmatikus")
A két kérdés első ránézésre hasonló, de míg az első egyfajta teoretikus vélekedést fejez ki a szükséges lépésről, addig a másik már egy sokkal pragmatikusabb véleményt tükröz (figyelembe veszi a Monetáris Tanács személyi összetételét, eddigi "track record"-ját). Természetesen a válaszoknál az éppen aktuális piaci pozíció is torzít, de ezt nem tudjuk kiszűrni.

Az alábbi táblázat felmérésünk eredményét mutatja:


A csupasz adatok mellé néhány kiegészítést tennénk. A kamatemelés indokoltságát az alapkezelők az infláció várható emelkedésében látják. A kamatemelés a többség véleménye szerint nem erősítené a forintot, inkább csak az árfolyam középtávú stabilizálására lenne elegendő. A rövid távú reakciók nehezen kiszámíthatók, valaki elképzelhetőnek tartja a gyengülést, de az erősödés mellett is érveltek. A kamatemeléssel az MNB mutathatná elkötelezettségét az antiinflációs célok mellett - mondta az egyik válaszadó.

Forián Szabó Gergely szerint a kamatszintnek már most is sokkal magasabban kellene lenni, de a Monetáris Tanács eddigi viselkedése mellett a CA-IB alapkezelője továbbra sincs meggyőződve arról, hogy a kamatemelés valóban meg is történik. Megítélése szerint a forint gyengült, de talán még nem vagyunk azon a kritikus szinten, ami a Tanácsnál már egyértelmű kamatemelési ok.

Duronelly Péter a Budapest Alapkezelő Befektetési igazgatója nem zár ki egy kamatemelést, de nagyobb eséllyel tekint a változatlanság felé. Ha a forint tovább gyengül, akkor a kamatemelés valószínű, de szerinte valutaválságtól semmiképpen nem kell tartani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Néhány hazai elemzőt is megkérdeztünk a fenti módszertan szerint a hétfői döntés kimenetelét illetően, illetve közöltük külföldi elemzőknek a tegnapi S&P-lépés után született kommentárjait is. Ezeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

2006.06.16 12:43
Rosszkor jött - Goldman, Lehman, UBS és BA-CA-reakciók az S&P-leminősítésre (2.)

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem