Mi lesz hétfőn a kamatokkal?- válasz az igazi befektetőktől (2.)

Pénzcentrum
2006. június 16. 12:27

A nagy izgalmak közepette szinte összeérnek a piaci várakozásokat kutató felmérések, de mi még egy próbát teszünk a hétfői kamatdöntés előtt. A mostani felmérésben az alapkezelőknél érdeklődtünk, kérdéseinkkel azt kutattuk, hogy a várható és a közgazdaságilag indokolt döntés eltér-e egymástól. Míg az S&P leminősítés előtt az alapkezelők többsége közgazdaságilag indokoltnak látta a kamatemelést,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

de a Monetáris Tanácstól mégsem várt hasonló lépést, addig az S&P leminősítés és az ezt követő forintgyengülés a várakozásokat a hétfői ülésre a biztosabb kamatemelés irányába vitte el.

A mostani felmérés egyedi jellege, hogy inkább a tényleges pénzek felett rendelkező szereplők véleményét igyekeztünk megkérdezni egy sajátos aspektusban. Kérdéseink a következők voltak:
1. "Szükségesnek tartja-e, hogy hétfőn az MNB kamatot emeljen?" ("teoretikus")
2. "Számít-e hétfőn kamatemelésre?" ("pragmatikus")
A két kérdés első ránézésre hasonló, de míg az első egyfajta teoretikus vélekedést fejez ki a szükséges lépésről, addig a másik már egy sokkal pragmatikusabb véleményt tükröz (figyelembe veszi a Monetáris Tanács személyi összetételét, eddigi "track record"-ját). Természetesen a válaszoknál az éppen aktuális piaci pozíció is torzít, de ezt nem tudjuk kiszűrni.

Az alábbi táblázat felmérésünk eredményét mutatja:


A csupasz adatok mellé néhány kiegészítést tennénk. A kamatemelés indokoltságát az alapkezelők az infláció várható emelkedésében látják. A kamatemelés a többség véleménye szerint nem erősítené a forintot, inkább csak az árfolyam középtávú stabilizálására lenne elegendő. A rövid távú reakciók nehezen kiszámíthatók, valaki elképzelhetőnek tartja a gyengülést, de az erősödés mellett is érveltek. A kamatemeléssel az MNB mutathatná elkötelezettségét az antiinflációs célok mellett - mondta az egyik válaszadó.

Forián Szabó Gergely szerint a kamatszintnek már most is sokkal magasabban kellene lenni, de a Monetáris Tanács eddigi viselkedése mellett a CA-IB alapkezelője továbbra sincs meggyőződve arról, hogy a kamatemelés valóban meg is történik. Megítélése szerint a forint gyengült, de talán még nem vagyunk azon a kritikus szinten, ami a Tanácsnál már egyértelmű kamatemelési ok.

Duronelly Péter a Budapest Alapkezelő Befektetési igazgatója nem zár ki egy kamatemelést, de nagyobb eséllyel tekint a változatlanság felé. Ha a forint tovább gyengül, akkor a kamatemelés valószínű, de szerinte valutaválságtól semmiképpen nem kell tartani.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Néhány hazai elemzőt is megkérdeztünk a fenti módszertan szerint a hétfői döntés kimenetelét illetően, illetve közöltük külföldi elemzőknek a tegnapi S&P-lépés után született kommentárjait is. Ezeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

2006.06.16 12:43
Rosszkor jött - Goldman, Lehman, UBS és BA-CA-reakciók az S&P-leminősítésre (2.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?