15 °C Budapest

Veres: a leminősítés a múltat tükrözi

Pénzcentrum
2006. június 15. 15:14

A mai napon az S&P "A-" kategóriából "BBB+" kategóriába minősítette le a hosszú lejáratú magyar devizaadósságot. Veres János pénzügyminiszter a döntésről elmondta, hogy a döntés a múltat minősíti. A leminősítés oka elsősorban a bejelentett 8%-os hiány volt, nem az új intézkedések - mondta a miniszter. Veres elmondta, hogy a tényt senki nem vitatja, hogy idén a hiány magas lesz, de ezután

radikálisan csökken. A törvényjavaslatok ismertek, a kormány ezekhez ragaszkodik. A strukturális reformok részletei hamarosan ismertek lesznek.

Veres elmondta, hogy a kormány által javasolt intézkedéscsomag hosszabb távon biztosíthatja a hiány alacsony szintjét. A 70 illetve 40 mrd-os zárolás már az idei évben nagy elhatározottságot mutat. Az önkormányzati törvény várható változása szintén a kisebb hiány irányába mutat. Az ártámogatási rendszer átalakítása a kiadásokat csökkenti (gyógyszer, gázár). A közlekedési szolgáltatások támogatásának átalakítása hamarosan bejelentésre kerül. Az oktatási és egészségügyi átalakítások még tárgyalás alatt állnak.

Veres szerint van egy politikai vita. A külföldiek a számok alapján ítélnek, nem a tényleges lehetőségek (emberi életek) szerint. Õk (intézetek: IMF, hitelminősítők, elemzők) a szociális támogatásokat radikálisan vágnák vissza, de a kormánynak ilyen drasztikus szándékai nincsenek. Nem akarják csökkenteni a nyugdíjakat, a családi pótlékot.

EZT OLVASTAD MÁR?