1 °C Budapest

Döntés van, pénz nincs

Pénzcentrum
2006. június 15. 13:00

Munkaidőnek számít az orvosok ügyeleti ideje - mondta ki jogerősen a Legfelsőbb Bíróság. Arról, hogy a szolnoki kórház dolgozóinak mennyi pénz jár, később születik döntés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Ezzel az LB helyben hagyta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei bíróság tavaly hozott jogerős közbenső ítéletét. Ebben az eljárásban eddig a bíróságok arról döntöttek, hogy a felpereseknek, a Szolnoki Hetényi Géza Kórház tizenegy dolgozójának jár-e az ügyeleti díj. Az összegszerűség kérdéséről az eljárás későbbi szakaszában döntenek a bíróságok.

Az Európai Bíróság korábban több ítéletében is egyértelművé tette, hogy az ügyelet munkaidőnek számít, ellentétben a magyar joggyakorlattal. A szolnoki orvosok az uniós irányelvre hivatkozva fordultak a megyei bírósághoz, és kérték, hogy a kórház vezetése Magyarország 2004. május 1-jei csatlakozásától ismerje el az ügyeletben eltöltött időt teljes munkaidőnek.

Az alperes Szolnoki Hetényi Géza Kórház jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelme folytán a Legfelsőbb Bíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy a felperesek az európai uniós munkaidő-direktívára alapíthatták-e igényüket, illetve a bíróságnak a közösségi irányelv értelmezése érdekében előzetes döntést kellett-e kérnie a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságtól.

A Legfelsőbb Bíróság kimondta: a munkaidő mértékére előírt normák szempontjából a munkahelyi jelenléttel járó ügyelet idejét - a tényleges munkavégzéstől függetlenül - munkaidőnek kell tekinteni, ugyanakkor az uniós irányelv nem rendelkezik a díjazásról, annak szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?