1 °C Budapest

Hogyan lesz benzin a borból?

Pénzcentrum
2006. június 9. 06:50

A világ több részéből érkező olcsó és jó minőségű vetélytársak miatt mintegy egymilliárd palack európai borból lesz idén üzemanyag és fertőtlenítőszer, erről döntött az Európai Bizottság .

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A világ több részéből érkező olcsó és jó minőségű vetélytársak miatt mintegy egymilliárd palack európai borból lesz idén üzemanyag és fertőtlenítőszer, erről döntött az Európai Bizottság - írja az InfoRadio.hu

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 131 millió eurót (34 és fél milliárd forintot) fordít 430 millió palack francia és 371 millió palack olasz bor üzemanyaggá alakítására.

A drasztikus intézkedésekre azt követően szánta el magát az Európai Bizottság, hogy az elsősorban az Egyesült Államokból, Chiléből, Ausztráliából és Dél-Afrikából érkező jó minőségű és olcsó borok elárasztották az európai piacot.

A döntés komoly tiltakozást váltott ki a francia termelőkből, akik azt követelik, hogy az európai adófizetők 1,1 milliárd üveggel vásároljanak termékeikből.

Az Európai Bizottság tavaly 500 millió eurót (131 milliárd 500 millió forintot) költött arra, hogy borból üzemanyagot gyártson. Ráadásul sok európai termelő úgy készít bort, hogy előre tudja: azt majd az iparban használják fel. Az Európai Bizottság azért is fizet, hogy a borból konyakot pároljanak, majd díszes üvegekben értékesítsék.

Az európai válság egyik fő oka a britek megváltozott ízlése. A brit ugyanis az egyetlen jelentős növekedést produkáló európai borpiac, egyben a világ legnagyobb borimportőre. Márpedig a brit közönség ma már húszszor annyi ausztrál és chilei bort fogyaszt mint egy évtizeddel ezelőtt.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?