17 °C Budapest

Hogyan lesz benzin a borból?

Pénzcentrum
2006. június 9. 06:50

A világ több részéből érkező olcsó és jó minőségű vetélytársak miatt mintegy egymilliárd palack európai borból lesz idén üzemanyag és fertőtlenítőszer, erről döntött az Európai Bizottság .



A világ több részéből érkező olcsó és jó minőségű vetélytársak miatt mintegy egymilliárd palack európai borból lesz idén üzemanyag és fertőtlenítőszer, erről döntött az Európai Bizottság - írja az InfoRadio.hu

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 131 millió eurót (34 és fél milliárd forintot) fordít 430 millió palack francia és 371 millió palack olasz bor üzemanyaggá alakítására.

A drasztikus intézkedésekre azt követően szánta el magát az Európai Bizottság, hogy az elsősorban az Egyesült Államokból, Chiléből, Ausztráliából és Dél-Afrikából érkező jó minőségű és olcsó borok elárasztották az európai piacot.

A döntés komoly tiltakozást váltott ki a francia termelőkből, akik azt követelik, hogy az európai adófizetők 1,1 milliárd üveggel vásároljanak termékeikből.

Az Európai Bizottság tavaly 500 millió eurót (131 milliárd 500 millió forintot) költött arra, hogy borból üzemanyagot gyártson. Ráadásul sok európai termelő úgy készít bort, hogy előre tudja: azt majd az iparban használják fel. Az Európai Bizottság azért is fizet, hogy a borból konyakot pároljanak, majd díszes üvegekben értékesítsék.

Az európai válság egyik fő oka a britek megváltozott ízlése. A brit ugyanis az egyetlen jelentős növekedést produkáló európai borpiac, egyben a világ legnagyobb borimportőre. Márpedig a brit közönség ma már húszszor annyi ausztrál és chilei bort fogyaszt mint egy évtizeddel ezelőtt.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm