7 °C Budapest

Hol éri meg digitális fényképet előhívatni? - Kerüld a MediaMarktot!

Pénzcentrum
2006. május 11. 08:30

Egyre több háztartásban jelenik meg a digitális fényképezőgép, az emlékezetes pillanatokat ma már a legtöbben az LCD-képernyő és a számítógép monitor előtt élik újra, az idősebbek azonban legtöbbször ragaszkodnak a kézzel fogható, bekeretezhető fotókhoz, melyekből szép családi albumot lehet összeállítani. Valljuk be, a digitális technika egyik legnagyobb előnye, hogy csak a legjobban sikerült képekért kell fizetnünk, elég csak ezeket előhívatni...ezeket viszont tényleg érdemes. Korántsem mindegy persze, hogy mennyit fizetünk a papír-alapú gyönyörködésért, nézzünk hát szét, kihez éri meg fordulni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Fontos tudni, hogy a forgalomban lévő digitális fényképezőgépek többsége nem az analóg technikára jellemző 2:3-as képaránnyal (pl.: 10 x 15 cm), hanem 4:3-as formátumban dolgozik. Az ilyen képekhez természetesen érdemes az úgynevezett digitális méreteket választani, melyek illeszkednek a szélesség:magasság arányhoz.

A következőkben a digitális képméretek esetén vizsgáljuk meg, ki milyen árat ajánl, a hazánkban meglehetősen kedvelt tar.hu kínálatát pedig - lévén, hogy nem illeszkedik a digitális méretekhez - külön közöljük.

Mielőtt belevetjük magunkat az előhívás izgalmaiba, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a különöbző képméretek eltérő felbontást igényelnek. Ha az alapszabályokat nem tartjuk be, hiába szidjuk a szolgáltatót, saját magunkat okolhatjuk a szemcsés képekért. Az optimális felbontás kategóriája persze meglehetősen szubjektív, a miheztartás végett azonban álljon itt egy táblázat, mintegy kiindulási alapként.


 


Az árak összevetésénél nem vesszük figyelembe a mennyiségi kedvezményeket, nem árt azonban a megrendelés előtt egy komplett kalkulációt készíteni, hiszen a legtöbb helyen 35-50 darabtól alacsonyabb egységárral számolhatunk. Lássuk az árösszevetést!


 


A tar.hu analóg méretei miatt külön szerepel:


 


A legtöbb szolgáltatónál van lehetőségünk az internetes megrendelésre, melynek során feltölthetjük az előhívandó képeket, beállíthatjuk a szükséges paramétereket és kiválaszthatjuk az átvétel módját.

Ez utóbbira érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mivel nem ritka, hogy személyes átvétel esetén is (párszáz forintos) transzferköltséget számolnak fel, amit nagyobb rendelési tétel esetén elengednek.

Mindezek mellett mindig vessünk egy pillantást az előhívás gyorsaságára, ugyanis akad olyan szolgáltató, aki az expressz képkidolgozásért jelentős felárat számít fel. Ha mindezeket számításba vettük, akkor nagy meglepetés már csak a minőség tekintetében érhet bennünket, erről azonban nehéz lenne objektív véleményt mondani: a puding próbája az evés...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?