8 °C Budapest

Kínában kínait...

Pénzcentrum
2006. április 28. 13:00

Az étkezés Kínában pofátlanul olcsó, ezzel szemben az étlapok hihetetlenül választékosak. A vegetarianizmus a természetemnél fogva mindig is taszított, de Kínában döbbentem rá, hogy ott érdemes annak lenni! Hogy miért? Pont az előbb említett változatosság miatt. Sokan és sokszor mondják, hogy a kínaiak mindent megesznek. Ez így kicsit pejoratív, ezért inkább úgy fogalmaznék, hogy a távol-keleti konyha sok mindent vett fel a repertoárjába, amit nemcsak színesebbé tett így, de nagyon jól készítik el őket. Az ételeknek a kinti hagyományok szerint több szempontnak kell megfelelni (szín, illat, összetevők aránya), és az ottani szakácsok erre figyelnek is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Kaja, kaja, kaja

A másik: a kínaiak állandóan esznek. Minket vendégként naponta ötször hívtak meg ebédelni/vacsorázni/ünnepelni. Ez csak azért különös, mert annak ellenére, hogy annyit ettem, ami itthon még (a Norbi-tréning előtti) Kovinak is becsületére vált volna, 5 kilót fogytam ottlétem alatt! Három hét alatt megtudtuk, hogy a kínai kaja (bocs, a Kínában kapható kínai kaja) nemcsak változatos, de egészséges is. Néha kell ugyan egy kis bátorság, hogy az ember megegye azt, amit eléraknak, de az íze majd kárpótolni fog a kezdeti izgalmakért, ezt ígérem.

A harmadik szempont: az olcsóság. Ha Kínába megyünk, közel sem kell annyira számolnunk az étkezésre szánt kiadással, mint pl. itthon vagy bárhol másutt Európában. A negyedével vagy az ötödével számolhatunk. Utolsó nap ketten elmentünk egy kis pekingi étterembe, és egy emberes adag csípős tofut ettünk rizzsel. Ittunk hozzá teát és sört is. Végül 200 forintnak megfelelő jüent fizettünk. Nem fejenként, hanem összesen. Ja, és még valami. A pincérek sehol nem fogadnak el borravalót. Ha adsz, visszaadják. A 2008-as olimpia után nem tudom, változni fog-e ez, de most így van.


Egyebek

Kommunikációs gondok ugyan nagyon is léteznek, de igazán csak a kezdet nehéz. Ha átlendülünk a kezdeti akadályokon, utána már könnyebben fog menni. Persze nem árt, ha előtte elsajátítunk pár alapszót, mint ahogy az se, ha valaki azért van kint, aki könnyebben boldogul egy rendelésnél (pl. egy ott élő kínai, aki a barátunk), de ha mindezek hiányoznak, éhen halni akkor sem fogunk.

Mivel a kínai gasztronómia alapvetően más, mint a miénk, lehetőség nyílik az utazó előtt számos ételkülönlegesség kipróbálására. Jelen sorok írója megkóstolta a kutyahúst, amely Európában nem tartozik a népszerű ételek közé (még sültkrumplival sem), nem így Kínában! Ettem sült skorpiót, mindenféle azonosítatlan bogarakat, férgeket és mindenfélét. Bár ijesztően hangzik, egyáltalán nem volt az. Ha már kint vagyunk, miért ne próbálnánk meg, nem igaz?

 

Szasza (avasarlo)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?