15 °C Budapest

Egyre többen felfedezik...

Pénzcentrum
2006. április 26. 13:00

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile a Sun Microsystems Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a pénzügyi szektor internet-gazdasággal összefüggő jellemzőit mutatjuk be.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile a Sun Microsystems Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a pénzügyi szektor internet-gazdasággal összefüggő jellemzőit mutatjuk be.


I. ÖSSZEFOGLALÓ 

- 2005 negyedik negyedévében a GKI - T-Mobile e-Pénzügyi Index értéke, amely a pénzügyi szektor internettel kapcsolatos várakozásait méri, 16,0 volt a -100 és a +100-as skálán, ami az ebben a szektorban megszokott enyhe optimizmust tükrözi.
- 2005. december 31-én 733 ezer lakossági és 112 ezer vállalati ügyfél rendelkezett internetbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel a hazai hitelintézeteknél. 
- A lakossági internetbanking ügyfelek száma az elmúlt egy évben 47%-kal, míg a vállalati internetbanking ügyfeleké 44%-kal emelkedett. 
- A tranzakciók közül továbbra is az átutalások online aránya növekedhet a legnagyobb mértékben.

II. A FELMÉRÉS EREDMÉNYEI

A pénzügyi szolgáltatók internet-használati indexe a fenti részindexek számtani átlaga. 2005 negyedik negyedévében a GKI - T-Mobile e-Pénzügyi Index értéke 16,0 volt, ami az előző negyedévhez képest kismértékű visszaesést mutat. A csökkenés a biztosítók szinte minden területen tapasztalható pesszimistább véleményformálásának tudható be. A bankok és a biztosítók közötti véleménykülönbség az internetes pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban a harmadik negyedévhez képest nőtt, mivel a válaszoló biztosítók a korábbi időszakokhoz hasonlóan, kevésbé derűlátóak, mint a bankok.

Internetes banki ügyfelek

2005. december 31-én az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek 733 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 10%-kal több mint 3 hónappal, és 47%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. 2006 végére várhatóan 903 ezerre nő a lakossági ügyfelek száma.
Az internetbanki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban 112 ezer volt, ami 9%-os, illetve 44%-os növekedést takar a megelőző 3, illetve 12 hónap során. Becslésünk szerint 2006 végére 139 ezret meghaladó számú vállalat bankol majd interneten keresztül is.

Internetes szolgáltatások

A bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az internetes átutalások aránya növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között. A második, illetve harmadik helyre a tranzakciók ellenőrzése, illetve a számlainformációk lekérdezése került. A korábbi negyedévektől eltérően, a többi online banki szolgáltatás (befektetési termékek, csoportos beszedési megbízás) tekintetében is növekedésre számítanak a válaszoló hitelintézetek.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm