8 °C Budapest

Kitört a borháború - Áldozat van, magyarázat nincs!

Pénzcentrum
2006. április 18. 05:30

Sztálin a grúz borokra esküdött, míg a Buckingham palota rendszeres megrendelője a moldovai borkülönlegességeknek, Oroszország azonban a napokban kitiltotta mindkét ország borait, mivel azokat emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítette.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az embargó jelentősen megviselheti a két országot: Grúzia legnagyobb exportterméke a bor, melynek 80%-át a szomszéd Oroszországnak adják el, Moldova azonban még ennél is sebezhetőbb. Az utóbbi országban a borexport, melynek háromnegyedét az orosz piac veszi fel, a GDP 30%-át teszi ki egyes becslések szerint.
Mivel az oroszok évtizedekig mindenféle kifogás nélkül fogyasztották tömeges mennyiségben a moldovai és grúz borokat, a hirtelen lépés mögött sokan politikai indíttatást sejtenek.
Oroszország korábban már kimutatta a foga fehérjét az ukránokkal szembeni gázvitában, most pedig a gáztámadás után kirobbantotta a borháborút, hogy éreztesse gazdasági erejét.
Az oroszok egyébként egy szúrópróbaszerű ellenőrzés eredményeire hivatkozva tiltották ki az országból az import borokat. A szenvedő felek természetesen kérték az idézett tesztek eredményeit, melyeket természetesen nem kaphattak meg, így értetlenül állnak a történtek előtt. A moldovai és grúz borokat az EU és az Egyesült Államok is beengedi piacára.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?