11 °C Budapest

Kitört a borháború - Áldozat van, magyarázat nincs!

Pénzcentrum
2006. április 18. 05:30

Sztálin a grúz borokra esküdött, míg a Buckingham palota rendszeres megrendelője a moldovai borkülönlegességeknek, Oroszország azonban a napokban kitiltotta mindkét ország borait, mivel azokat emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítette.

Az embargó jelentősen megviselheti a két országot: Grúzia legnagyobb exportterméke a bor, melynek 80%-át a szomszéd Oroszországnak adják el, Moldova azonban még ennél is sebezhetőbb. Az utóbbi országban a borexport, melynek háromnegyedét az orosz piac veszi fel, a GDP 30%-át teszi ki egyes becslések szerint.
Mivel az oroszok évtizedekig mindenféle kifogás nélkül fogyasztották tömeges mennyiségben a moldovai és grúz borokat, a hirtelen lépés mögött sokan politikai indíttatást sejtenek.
Oroszország korábban már kimutatta a foga fehérjét az ukránokkal szembeni gázvitában, most pedig a gáztámadás után kirobbantotta a borháborút, hogy éreztesse gazdasági erejét.
Az oroszok egyébként egy szúrópróbaszerű ellenőrzés eredményeire hivatkozva tiltották ki az országból az import borokat. A szenvedő felek természetesen kérték az idézett tesztek eredményeit, melyeket természetesen nem kaphattak meg, így értetlenül állnak a történtek előtt. A moldovai és grúz borokat az EU és az Egyesült Államok is beengedi piacára.
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?