11 °C Budapest

Trónon a királyi gárda - Beckham egy aranybánya...

Pénzcentrum
2006. február 16. 10:45

Árbevétel szempontjából a Real Madrid vezeti a világ legnagyobb labdarúgó klubjainak listáját. A spanyol klub - a Deloitte Football Money League című kiadványa szerint - megelőzi a Manchaster United-ot, az első hely korábbi birtokosát. A jelentés megállapításai a legfrissebb hozzáférhető pénzügyi információkon, azaz a 2004/05-ös szezon adatain alapulnak.

Árbevétel szempontjából a Real Madrid vezeti a világ legnagyobb labdarúgó klubjainak listáját.  A spanyol klub - a Deloitte Football Money League című kiadványa szerint - megelőzi a Manchaster United-ot, az első hely korábbi birtokosát.  A jelentés megállapításai a legfrissebb hozzáférhető pénzügyi információkon, azaz a 2004/05-ös szezon adatain alapulnak.

 

Dan Jones, a Deloitte Sportüzlet Munkacsoportjának partnere ezt a következőképp kommentálta: "A Real Madrid első helyezése a Deloitte Football Money League tanulmányában hűen tükrözi a klub bevételtermelő képességének figyelemre méltó átalakulását. A csapat éves árbevétele megduplázódott az elmúlt öt szezon alatt, elsősorban a kereskedelmi bevételi csatornák bővülése miatt.  A táblázatban szereplő többi csapat árbevétel-növekedése elsősorban a közvetítési díjaknak és a jegyárbevételnek volt köszönhető; a Real Madrid volt az egyetlen csapat, amely más területen is áttörést tudott elérni."

 

A 20 vezető csapat összárbevétele a 2004/05-ös szezonban lépte át először a 3 milliárd eurós határt. Dan Jones hozzátette: "A labdarúgás növekedési pályán van, különösen a legmagasabb szinteken.  Az ismét erős növekedést elkönyvelő év is bizonyítja a sportág iránti töretlen, magas szintű érdeklődést úgy a szurkolók, mint az üzleti partnerek részéről.  A globális piac is egyre több európai csapat számára válik jelentős tényezővé."

 

Az első 20 csapat kizárólag európai klubokból áll, ezen belül nyolc angol, öt olasz, három spanyol, két német és egy-egy francia és skót csapat képviselteti magát.

 

A versenyeken elért jó eredmény meghatározó tényező a Deloitte Football Money League kiadványban elfoglalt helyezés szempontjából is: a 2004/05-ös idényben az első 20 klubcsapat közül tizennégy jutott el az UEFA Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseiig.  Erről Dan Jones a következőképp vélekedik: "A jövő héten kezdődik ismét a legjobb európai bajnokcsapat címéért folyó küzdelem, s ennek jelentős hatása lehet az első 20 csapat összetételére is.  Az idei Bajnokok Ligája második fordulójában az első 10 csapat közül hatan fognak egymás ellen játszani." 
 
A német és francia futballpiac közelmúltbeli fejleményei elősegíthetik egyes csapatok előrejutását a Football Money League listáján.  Alan Switzer, a Deloitte Sportüzlet Munkacsoportjának munkatársa erre így reagált: "A következő néhány idényben erőteljesebbé fog válni egyes német és francia klubok pénzügyi jelenléte is.  Mindkét országban új közvetítési szerződéseket kötöttek, amelyek jelentős mértékben emelni fogják a csapatok árbevételét.  Ezen túlmenően Németország lesz a világbajnokság házigazdája is, így több mint 1 milliárd EUR értékben építettek és újítottak fel stadionokat az országban.  Ezen új ingatlanvagyonnak köszönhetően a német klubcsapatoknak lehetősége nyílik növelni a jegyárakból származó és járulékos bevételeiket is, ahogy azt az Egyesült Királyságban is tapasztalhattuk az elmúlt tíz év során."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem