Kevesebb az ittasan okozott baleset

Pénzcentrum
2005. november 22. 09:31

2005 I-III. negyedévében 2%-kal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva. Az első negyedévi 3%-os csökkenést követően a második negyedévben a balesetek száma 3%-kal nőtt, majd a III. negyedévben 5%-kal csökkent az elmúlt év azonos időszakainak baleseti adataihoz képest. A sérülések kimenetele az előző év első kilenc hónapjának adataival közel azonosan alakult, több mint 900 személy vesztette életét a közutakon. 14%-kal csökkent az ittasan okozott balesetek száma.

2005 I–III. negyedévében 2%-kal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva. Az első negyedévi 3%-os csökkenést követően a második negyedévben a balesetek száma 3%-kal nőtt, majd a III. negyedévben 5%-kal csökkent az elmúlt év azonos időszakainak baleseti adataihoz képest. A sérülések kimenetele az előző év első kilenc hónapjának adataival közel azonosan alakult, több mint 900 személy vesztette életét a közutakon. 14%-kal csökkent az ittasan okozott balesetek száma.
Az elmúlt három negyedévben több mint 15 000 személysérüléses baleset történt, 5%-uk halálesettel végződött. A balesetek során mintegy 21 000 közlekedő ember sérült meg, több mint 6000 súlyosan. A könnyűsérüléses balesetek száma meghaladta a 14 000-et, ez közel azonos a 2004. január–szeptemberi időszak adataival.
A balesetek száma az elmúlt kilenc hónapban a dél-alföldi régióban csökkent a legnagyobb mértékben (13%-kal). A régión belül Bács-Kiskun megyének köszönhető a javulás, ahol negyedével kevesebb balesetet regisztráltak a bázisidőszakhoz képest. A csökkenéssel párhuzamosan viszont itt történtek a legsúlyosabb balesetek: 100 balesetből 10 halálos kimenetelű volt, ez duplája az országos átlagnak.
A közúti forgalomban leggyakrabban a keresztirányból érkező járművek ütköztek, a többjárműves balesetek 40%-át ez a balesettípus teszi ki. A második leggyakoribb baleset a gyalogoselütés, melynél száz esetből 8 halállal végződött. Az egyjárműves balesetek 50%-a szilárd tárgynak ütközés miatt következett be. A 2004. azonos időszakihoz viszonyítva az egyéb ok következtében bekövetkezett balesetektől eltekintve egyedül az egyenesen haladó és kanyarodó járművek ütközései nőttek (5%-kal).
A balesetek 62%-át a személygépkocsik, 9%-át a teherszállító járművek okozták. A kerékpárosok 9%-ban, a gyalogosok 8%-ban voltak okai a balesetnek. Jelentősen, 12%-kal nőtt a motorkerékpárosok által okozott balesetek száma a bázisidőszakhoz képest, míg 8%-kal csökkent a gyalogosok miatt bekövezetteké.
A Dél-Alföldön történtek a legsúlyosabb kimenetelű személysérülések: 100 sérültből hatan meghaltak, ez 50%-kal meghaladja az országos átlagot.
A személysérülések 62%-a lakott területen belül, 38%-a lakott területen kívül történt. Az autópályák a legbiztonságosabb közlekedési útvonalak, a személysérülések mindössze 2,5% köthető a gyorsforgalmi úthálózat ezen szakaszaihoz, ezen belül a legtöbb személysérülés az M1-es és az M3-as autópályán történt. Az M0 autópályán 24%-kal kevesebb személy sérült meg 2004 azonos időszakához képest. Az autópályákon megsérült személyek közül majdnem minden harmadik külföldi állampolgár volt.

Jelentősen csökkent az ittasan okozott balesetek száma. A megelőző év azonos időszakához viszonyítva az alkohol hatása alatt okozott balesetek száma a dél-alföldi régióban csökkent a legnagyobb mértékben (közel 40%-kal). Különösen szembetűnő ez Csongrád megyénél, ahol az előző év azonos időszakában az ittasan okozott balesetek száma a felére csökkent.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem