0 °C Budapest

Invázióra készülnek a bankok

Pénzcentrum
2005. november 21. 09:50

Javában tart a bankok fiókalapítási hulláma, az idén több mint 60 nyitotta meg kapuit, ám a dinamikus bővülési ütem az elkövetkező 2-3 évben is kitart. További közel 300 fiók megjelenése várható, ez pedig több ezer új munkahelyet jelenthet. Egyre inkább kérdés azonban, meddig éri meg a terjeszkedés, illetve miként hat mindez a banki költségekre. - írja a Világgazdaság

Négy-öt évvel ezelőtt még a fiókhálózatok lemorzsolódásáról érkeztek a hírek, amelyet a változó stratégiával, a fiókösszevonásokkal, az elektronikus értékesítési csatornákba vetett bizalommal magyaráztak. Idővel azonban kiderült, hogy az ügyfelek megszerzése fiókok nélkül nem megy.
Az idén több mint 60 új fiók nyitotta meg kapuit elsősorban a Raiffeisen Bank jóvoltából (november közepéig 21-gyel 93-ra növelte hálózatát és december végéig további hat egység nyitását tervezi). A sorban a CIB és a Budapest Bank következik, 14 (fiókszám 72), illetve 13 egységgel, ám az előbbi hitelintézet impozáns bővülést ígér még 2005 hátralévő részére: további 8 egység kapujánál vágná át a szalagot. A Volksbank az organikus bővülés mellett akvizícióval is terjeszkedik: az ÁÉB-től 10 fiókot és egy kirendeltséget vásároltak meg, míg saját alapításban egy fiók és két kirendeltséget hozott létre.
Ami a bankszektor nagyobb szereplőit illeti, az OTP láthatóan elégedett hálózata nagyságával (fiókszám 437), ám az Erste két éven belül már 200-ra szeretné növelné fiókhálózatát (jelenleg 148 fiókjuk van). A K&H is úgy fogalmazott: stratégiája megkívánja a fizikai jelenlétet. A bank „négy az egyben” kiszolgálási stratégiájának feltétele ugyanis, hogy minél több helyen és módon biztosítsa lakossági és kis- és középvállalkozói ügyfelei számára a személyes tanácsadást, legyen szó hitelekről, megtakarításaikról, avagy biztosításról. A hitelintézet 2008-ra már 190 fiókban gondolkozik. A bűvös 100-as határt több bank is átlépi a közeljövőben: a Raiffeisen Bank 2006 első negyedévében nyitja meg 100. fiókját, a Budapest Banknál és a CIB-nél mindez 2-3 éven belül teljesülhet. Az MKB Bank – terveinek megfelelően – alulról súrolná ezt a szintet, a HVB Bank pedig 80 fiókos hálózat elérésében gondolkozik a következő évben.
A fióknyitások az alkalmazotti létszám növekedését is maga után vonta: a Budapest Bankban például a hálózatbővülés 130 új munkatárs felvételét eredményezte, míg a CIB-nél mintegy 120-szal nőtt az alkalmazottak száma, a Raiffeisen Bankban pedig év végéig 250-300 fővel dolgoznak majd többen az új fiókoknak köszönhetően. A K&H Bankban úgy fogalmaztak, hogy az új fiókok átlagosan hatfős létszámmal nyílnak meg, s hasonló induló csapatról számolt be a többi hitelintézet is.
Adódik azonban a kérdés: kifizetődő-e a magyarországi banki hálózat több mint 20 százalékos bővülése? Tény, néhány szakértő pár évvel ezelőtt már úgy fogalmazott, hogy a hazai fiókhálózat a nemzetközi átlaghoz képest számottevő elmaradást mutat. Egy korábbi Fed-tanulmány szerint a hazai bankfiókok számának az 1800-hoz kellene közelítenie, miközben jelenleg az 1300-as határt sem lépték át. A hitelintézetek üzemméretének növekedése azonban megfelelő alapot teremthet a terjeszkedéshez: 2004-ben a szektor mérlegfőösszege 16, adózott eredménye közel 58 százalékkal javult, míg a június végi mérlegfőösszeg 8 százalékkal haladja meg a 2004. végi adatot, az első félévi adózott eredmény pedig közel 22 százalékos emelkedést mutat a bázishoz képest.
Az elkövetkező két-három év növekedése egyes becslések szerint közel 30 milliárd forintos beruházást követel meg a bankoktól, ám kérdés, hogy az egyes esetekben 2-3, máshol 5-6 évre várt megtérülési idő tartható-e. Nem beszélve arról, hogy a költségek mennyiben nyomják majd rá bélyegüket a tranzakciós díjakra.
Előtérbe kerül a vidék
A hálózatfejlesztés döntő része még mindig a fővárosban, környékén, illetve a fejlettebb régiókban valósul meg. A Budapest Bank elsősorban a piaci potenciál és a helyszíni adottságok alapján dönt az új fiókok helyéről, ám az elképzelések szerint az újak többsége vidéken nyílik majd meg, ezáltal is mérsékelve a főváros jelenlegi 30 százalékos részarányát.

A K&H Banknál még üzleti potenciál kérdése, hogy a jelenleg 23,5:76,5 százalékos főváros-vidék arány milyen irányba mozdul el a jövőben. A HVB a jövőben a vidéki hálózatára koncentrál, ez a budapesti fiókok 45 százalékos részarányát mérsékelheti. Hasonló tendencia várható az MKB Banknál is. A hitelintézet – amely stratégiai megfontolások alapján dönt a helyszínről – a fióknyitási program szerint jobban koncentrál a vidéki helyszínekre, így az arányok a jelenleg 61 százalékos szeletet kihasító vidék javára tolódnak el. A Raiffeisen Banknál 32 százalékot tesz ki a fővárosi fiókok aránya, s ezt a szintet – mint fogalmaztak – a jövőben is szándékukban áll fenntartani. A fiókok helyszínének kiválasztásánál a stratégiában előre meghatározott szempontrendszer alapján döntenek, főként azt tartva szem előtt, hogy minél szélesebb körben érjék el célcsoportjukat. A CIB-nél a fióknyitási stratégia alappillére, hogy a lakóhelyhez közelebb vigye a banki szolgáltatásokat, illetve könnyebben elérhetővé váljon a kis- és középvállalati ügyfelek számára is. A hitelintézet célja az országos lefedettséget biztosító fiókhálózat további bővítése Budapesten és a jelenleg 54 százalékot képviselő vidéken egyaránt.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem