3 °C Budapest

Újabb madárbehozatali tilalom

Pénzcentrum
2005. október 26. 10:06

Az Európai Bizottság kedden betiltotta az élő madarak, valamint a madárhús és toll behozatalát Horvátországból, miután hétfőn újabb madárinfluenzás esetet észleltek. A román és a török tilalom továbbra is érvényben van.

 
Hétfőn bebizonyosodott, hogy az ország keleti részén, Nasice közelében talált hattyútetemekben valóban jelen van a H5 típusjelű vírustörzs - ugyanúgy, mint az onnan 15 kilométerre lévő Zdencinél, ahol szintén hattyúk pusztultak el a H5-ös vírustól, és ahol ezt a vizsgálati eredmények már múlt pénteken kimutatták.
Azt egyelőre nem tudni, hogy a H5-ös vírustörzs legveszélyesebb, H5N1 változatáról van-e szó. A horvát hatóságok az elpusztult madarakból vett mintákat elküldték egy brit laboratóriumnak, amely napokon belül választ ad majd erre a kérdésre.
A H5N1-et - amely Ázsiában 2003 vége óta több mint hatvan embert ölt meg - eddig Romániában és Törökországban mutatták ki, illetve Nagy-Britanniában, ahol egy importált papagáj pusztult el miatta. Szerencsére a madár még karanténban volt, így a szigetországban egyelőre nem fenyeget a vírus terjedésének veszélye. Mindenesetre az eset miatt a britek kérték az Európai Bizottságot, hogy tiltsa be a vadon élő, de befogott madarak behozatalát az Európai Unióba, kedden valószínűleg ez a döntés is megszületik.
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm