Újabb madárbehozatali tilalom

Pénzcentrum
2005. október 26. 10:06

Az Európai Bizottság kedden betiltotta az élő madarak, valamint a madárhús és toll behozatalát Horvátországból, miután hétfőn újabb madárinfluenzás esetet észleltek. A román és a török tilalom továbbra is érvényben van.

 
Hétfőn bebizonyosodott, hogy az ország keleti részén, Nasice közelében talált hattyútetemekben valóban jelen van a H5 típusjelű vírustörzs - ugyanúgy, mint az onnan 15 kilométerre lévő Zdencinél, ahol szintén hattyúk pusztultak el a H5-ös vírustól, és ahol ezt a vizsgálati eredmények már múlt pénteken kimutatták.
Azt egyelőre nem tudni, hogy a H5-ös vírustörzs legveszélyesebb, H5N1 változatáról van-e szó. A horvát hatóságok az elpusztult madarakból vett mintákat elküldték egy brit laboratóriumnak, amely napokon belül választ ad majd erre a kérdésre.
A H5N1-et - amely Ázsiában 2003 vége óta több mint hatvan embert ölt meg - eddig Romániában és Törökországban mutatták ki, illetve Nagy-Britanniában, ahol egy importált papagáj pusztult el miatta. Szerencsére a madár még karanténban volt, így a szigetországban egyelőre nem fenyeget a vírus terjedésének veszélye. Mindenesetre az eset miatt a britek kérték az Európai Bizottságot, hogy tiltsa be a vadon élő, de befogott madarak behozatalát az Európai Unióba, kedden valószínűleg ez a döntés is megszületik.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?