28 °C Budapest

Házhoz ment a kormányfő

Pénzcentrum
2005. október 26. 08:20

Gyurcsány Ferenc és Kolber István otthonában köszöntötte a Fészekrakóprogram tizenhatezredik résztvevőjét. A miniszterelnök egy mikrohullámú sütőt ajándékozott a párnak.

 
 
Az, hogy a Fészekrakóprogram keretében önrészként a vételár tíz százaléka is elegendő a lakásvásárláshoz, valóban sokak számára lehetővé teszi, hogy lakáshoz jussanak - közölte Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, februártól októberig a program keretében 17 ezren jutottak támogatáshoz, illetve hitelhez. Ez jelentős szám, mert évente összesen 56 ezer támogatott lakáshitelt vesznek fel.
Gyurcsány Ferenc leszögezte, a kormány két és félszer annyit költ lakástámogatásra, mint 2002-ben. Három éve ezek a kiadások mintegy 100 milliárd forintot tettek ki, jelenleg 240 milliárd forintot. Hozzátette, egy rendkívül sikeres program, amely úgy tudja bővíteni a kört, hogy viszonylag elviselhető terhet jelent a költségvetés számára. Mint mondta, a nagy terhet a szociálpolitikai kedvezmény jelenti, amely két gyermek esetén már 2,4 millió forint.
Az kétségtelenül igaz, hogy a lakás továbbra sem olcsó mulatság - fogalmazott a kormányfő, aki egy mikrohullámú sütőt adott ajándékba a fiatal párnak. A miniszterelnök közölte, a fiatalok nem mondták el, mennyit keresnek, de úgy gondolja, hogy a törlesztés jövedelmük negyven százaléka el fogja vinni. Hozzáfűzte, ez az arány hasonlít a nyugati átlaghoz.
Emlékeztetett rá, hogy a kormány múlt heti döntése értelmében a Fészekrakóprogramban való részvétel korhatárát 30 évről 35 évre emelik, ezzel megduplázódik a jogosultak száma. A pénzügyminiszter már tárgyalt a bankokkal, hogy jövő héttől a 30 évesnél idősebb kérelmezőket is fogadják.
(forrás: Kormányzati Hírportál)
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?