0 °C Budapest

Egyre többet fogyasztunk - de mi kerül valójában a palackba ?

Pénzcentrum
2005. október 25. 12:24

Az elmúlt tíz évben hazánkban megkétszereződött az alkoholmentes italok iránti kereslet. E látványos növekedés az ásványvízpiac dinamikus fejlődésének köszönhető. Míg 1994-ben mindössze 10 liter vizet fogyasztottunk fejenként, ez a szám 2004-ben 64 literre nőtt. Bár a szomszédos Ausztria 85-90 literes fejenkénti fogyasztásától még így is jócskán elmaradunk, a szakemberek úgy gondolják, e "hátrányt" rövid időn belül "ledolgozzák" a hazai fogyasztók.

 
Az elmúlt tíz évben hazánkban megkétszereződött az alkoholmentes italok iránti kereslet. E látványos növekedés az ásványvízpiac dinamikus fejlődésének köszönhető. Míg 1994-ben mindössze 10 liter vizet fogyasztottunk fejenként, ez a szám 2004-ben 64 literre nőtt. Bár a szomszédos Ausztria 85-90 literes fejenkénti fogyasztásától még így is jócskán elmaradunk, a szakemberek úgy gondolják, e „hátrányt” rövid időn belül „ledolgozzák” a hazai fogyasztók.
 
Magyarországon jelenleg kilencven kútból vagy forrásból nyernek természetes ásványvizet, melyből egyre többet palackoznak és hoznak forgalomba. Így az ismert külföldi márkák mellett egyre több hazai termék verseng a fogyasztók kegyeiért.
E kialakuló konkurenciaharcban sok forgalmazó figyelmen kívül hagyja az ásványvizek elnevezésére, jelölésére vonatkozó szigorú szabályokat – állapította meg nemrég a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. Ezek közül is a legfontosabb, hogy egy ásványvíz olyan tulajdonsága, amely valamennyire jellemző, nem tüntethető fel különleges tulajdonságként , bizonyos jelzők pedig csak meghatározott határérték megléte esetén használhatóak.
A hatóság szakemberei ezért szeptemberben laboratóriumi vizsgálatok során arra keresték a választ, hogy az ásványvizek címkéjén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával, illetve alkalmaznak-e a vonatkozó rendeletek alapján nem megengedett jelöléseket. A végeredmény elgondolkodtató: a vizsgált 54 termékből 25 esetben volt helytelen a jelölés. Számos gyártó és forgalmazó olyan speciális jelzővel, a víz eredetiségét garantáló utalásokkal kínálta termékét, melyekkel az nem rendelkezik. Országosan ismert, népszerű márkák is beleestek abba a hibába, hogy a palackjukon feltüntetett ásványianyag-tartalom nem egyezett vizük tényleges értékeivel. Annak a jogszabálynak, miszerint az 1,5 mg/liter értéket meghaladó fluorid-koncentrációjú természetes ásványvizeknél a forgalmazó köteles feltüntetni, hogy terméke „csecsemők és hét évesnél fiatalabb gyermekek általi rendszeres fogyasztásra nem alkalmas”, szintén több gyártó nem tett eleget.
Aggodalomra azonban nincs okunk. Magyarország különösen szerencsés helyzetben van e téren, hiszen kedvező földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Európa egyik leggazdagabb ásványvíz lelőhelyekkel rendelkező országa. Bár az országosan ismert márkák közül most többet elmarasztaltak helytelen jelölésük miatt, számos, jelenleg még kevésbé ismert kiváló minőségű ásványvizünk van, melyek az egész család számára korlátlan mennyiségben fogyaszthatóak. 
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem