Alkotmánybírósághoz fordul a FIDESZ

Pénzcentrum
2005. október 21. 09:17

Még a héten Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz a felsőoktatási törvény módosítása miatt, mivel a legnagyobb ellenzéki párt véleménye szerint a múlt héten elfogadott módosítás sem áll összhangban az Ab korábbi határozataival - adja hírül a edupress.hu.

A múlt héten szavazta meg a parlament Szabó Zoltán és Gusztos Péter törvénymódosítási javaslatát. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke még a szavazás előtt bejelentette, hogy amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvénymódosítást, az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, amelyet még a héten meg is tesznek. Az indoklás szerint az új módosítás sem áll összhangban az Alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.
Az elmúlt három és fél év alatt a kormány ugyanis először rendeletben próbálta szabályozni a kétciklusú képzést. Az Alkotmánybíróság azonban megsemmisítette ezt: a testület megállapította, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatásához való jog gyakorlásának elengedhetetlen feltétele, hogy törvényben határozzák meg a felsőfokú képzés rendjét és szerkezetét. Ezt követően a 2005. évi költségvetésben próbálta meg rendezni a kormány a kérdést, lényegében megegyező módon a korábban alkalmazottakkal. Ez a jogszabály is az Alkotmánybíróság előtt van. Az Országgyűlés által a nyáron elfogadott új felsőoktatási törvényt pedig Mádl Ferenc korábbi államfő alkotmányos aggályok miatt nem írta alá. Az Alkotmánybíróság még nem hozott döntést.
Negyedik lépésként a képzési szerkezet átalakítására legutóbb két kormánypárti képviselő nyújtott be javaslatot, amelyet a kormánypártok meg is szavaztak. Javaslatuk rögzíti a felsőoktatás egymásra épülő, felsőfokú végzettségi szintet biztosító képzési szakaszait: az alap- és mesterképzést, valamint a doktori képzést. Az alap- és mesterképzést egymásra épülő ciklusokban, osztott képzésként, illetve meghatározott esetben egységes, osztatlan képzésként lehet megszervezni. A képzés szerkezetét a kormány határozza meg. A módosítás kitér arra, hogy a gyakorlatigényes szakokon egy féléves összefüggő szakmai gyakorlatot kell szervezni. Az alapképzésre való felvétel feltétele az érettségi vizsga sikeres teljesítése. A mesterképzésre az vehető fel, aki az alapképzést elvégzi, és szakképzettséget tanúsító oklevelet szerzett.

(forrás: www.edupress.hu)

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem