Alkotmánybírósághoz fordul a FIDESZ

Pénzcentrum
2005. október 21. 09:17

Még a héten Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz a felsőoktatási törvény módosítása miatt, mivel a legnagyobb ellenzéki párt véleménye szerint a múlt héten elfogadott módosítás sem áll összhangban az Ab korábbi határozataival - adja hírül a edupress.hu.

A múlt héten szavazta meg a parlament Szabó Zoltán és Gusztos Péter törvénymódosítási javaslatát. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke még a szavazás előtt bejelentette, hogy amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvénymódosítást, az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, amelyet még a héten meg is tesznek. Az indoklás szerint az új módosítás sem áll összhangban az Alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.
Az elmúlt három és fél év alatt a kormány ugyanis először rendeletben próbálta szabályozni a kétciklusú képzést. Az Alkotmánybíróság azonban megsemmisítette ezt: a testület megállapította, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatásához való jog gyakorlásának elengedhetetlen feltétele, hogy törvényben határozzák meg a felsőfokú képzés rendjét és szerkezetét. Ezt követően a 2005. évi költségvetésben próbálta meg rendezni a kormány a kérdést, lényegében megegyező módon a korábban alkalmazottakkal. Ez a jogszabály is az Alkotmánybíróság előtt van. Az Országgyűlés által a nyáron elfogadott új felsőoktatási törvényt pedig Mádl Ferenc korábbi államfő alkotmányos aggályok miatt nem írta alá. Az Alkotmánybíróság még nem hozott döntést.
Negyedik lépésként a képzési szerkezet átalakítására legutóbb két kormánypárti képviselő nyújtott be javaslatot, amelyet a kormánypártok meg is szavaztak. Javaslatuk rögzíti a felsőoktatás egymásra épülő, felsőfokú végzettségi szintet biztosító képzési szakaszait: az alap- és mesterképzést, valamint a doktori képzést. Az alap- és mesterképzést egymásra épülő ciklusokban, osztott képzésként, illetve meghatározott esetben egységes, osztatlan képzésként lehet megszervezni. A képzés szerkezetét a kormány határozza meg. A módosítás kitér arra, hogy a gyakorlatigényes szakokon egy féléves összefüggő szakmai gyakorlatot kell szervezni. Az alapképzésre való felvétel feltétele az érettségi vizsga sikeres teljesítése. A mesterképzésre az vehető fel, aki az alapképzést elvégzi, és szakképzettséget tanúsító oklevelet szerzett.

(forrás: www.edupress.hu)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm