14 °C Budapest

Orbán: "megálljatok elvtársak és milliárdosok"

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 16:54

Orbán Viktor volt kormányfő volt az Inforádió Aréna című műsorának tegnapi vendége. Orbán Viktor és a Fidesz privatizációval kapcsolatos véleménye az elmúlt időszakban igen nagy figyelmet kapott. A Fidesz elnöke korábban Kőszegen olyan kijelentést tett, miszerint ha kormányra kerülnek, akkor felülvizsgálják a törvénytelen privatizációs ügyleteket. Orbán szerint korrupció gyanús és korrupcióval

Orbán Viktor volt kormányfő volt az Inforádió Aréna című műsorának tegnapi vendége. Orbán Viktor és a Fidesz privatizációval kapcsolatos véleménye az elmúlt időszakban igen nagy figyelmet kapott. A Fidesz elnöke korábban Kőszegen olyan kijelentést tett, miszerint ha kormányra kerülnek, akkor felülvizsgálják a törvénytelen privatizációs ügyleteket. Orbán szerint korrupció gyanús és korrupcióval terhelt privatizációs ügyletek léteznek, ezekről mindenki tud. Ide sorolta Orbán a Nemzeti Tankönyvkiadó eladását, a Mol részvények értékesítését, de a volt miniszterelnök elmondása szerint még számtalan példával tudott volna szolgálni. Orbán kapuzárási pánikot lát a kormány mostani privatizációs gyakorlatában.

Orbán szerint az igazi vita nem a privatizációról szól, valóban az állami vagyon kezelése áll a központban. A nemzeti vagyont Orbán szerint inkább védeni kellene. A Fidesz elnöke megismételte gondolatát, miszerint nemzeti vagyonszerződést kellene létrehozni, majd ez alapján törvényt alkotni. Ez határozná meg, hogy mely cégek maradnának tartós állami tulajdonban, illetve csak akkor lehetne ezeket államosítani, ha a parlament kétharmados többséggel emellett szavaz. Orbán ebbe a vállalati körbe sorolta a MÁV-ot, a repteret üzemeltető társaságot, a Postát, az MVM-et illetve a kórházakat, autópályákat. Ezzel a javaslatával Orbán annak a gondolatának próbált hangot adni, hogy "megálljatok elvtársak és milliárdosok, hogy az helyzet úgy áll, hogy a soron következő hónapokban ha folytatódik a felelőtlen és szélsőséges vagyonkiárusítás, akkor a következő kormány nem marad tétlen." Ha a Fidesz kormányra kerül a következő választások alkalmával, minden privatizációs döntést töviről hegyire kivizsgálnak - mondta Orbán.

Kérdés, hogy ha valamilyen magánosítási akciót a következő kormány "vissza akar csinálni", akkor erre milyen lehetőségei lesznek, milyen formában képzelhető ez el. Orbán azt válaszolta, hogy tapasztalatból beszél, az ő kormányzásuk alatt pl. autópályát is vettek vissza (M1), illetve a Malévot is a Fidesz kormány vette vissza (később szintén értékesíteni akarta), a Fidesz vette vissza Csillebércet is. Orbán szerint valami megoldható, valami nem oldható meg. Bátor fellépéssel és határozott jogi érveléssel eredményeket lehet elérni - mondta a volt kormányfő.

Orbán szerint mindent meg kell vizsgálni a jogszerűség szempontjából. Ahol nincs jogszerűtlenség, de a nemzeti érdek kívánja, ott a visszavásárlás lehet megoldás. A monopolterületeken meg kell akadályozni, hogy visszaélések történjenek az erőfölénnyel - éreztette Orbán.

Orbán az elmúlt időszaki állami értékesítéssel kapcsolatosan említette az Antenna Hungária eladását. Itt a vevő egy többségi állami tulajdonban levő svájci társaság volt. Orbán szerint ez arra utal, hogy nyugaton állami vállalatok is tudnak jól működni, és terjeszkedésre is képesek. A Volán társaságokkal kapcsolatosan Orbán elmondta, hogy állami keretek között is lehet ésszerű működési megoldásokat találni.


Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm