Orbán: "megálljatok elvtársak és milliárdosok"

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 16:54

Orbán Viktor volt kormányfő volt az Inforádió Aréna című műsorának tegnapi vendége. Orbán Viktor és a Fidesz privatizációval kapcsolatos véleménye az elmúlt időszakban igen nagy figyelmet kapott. A Fidesz elnöke korábban Kőszegen olyan kijelentést tett, miszerint ha kormányra kerülnek, akkor felülvizsgálják a törvénytelen privatizációs ügyleteket. Orbán szerint korrupció gyanús és korrupcióval

Orbán Viktor volt kormányfő volt az Inforádió Aréna című műsorának tegnapi vendége. Orbán Viktor és a Fidesz privatizációval kapcsolatos véleménye az elmúlt időszakban igen nagy figyelmet kapott. A Fidesz elnöke korábban Kőszegen olyan kijelentést tett, miszerint ha kormányra kerülnek, akkor felülvizsgálják a törvénytelen privatizációs ügyleteket. Orbán szerint korrupció gyanús és korrupcióval terhelt privatizációs ügyletek léteznek, ezekről mindenki tud. Ide sorolta Orbán a Nemzeti Tankönyvkiadó eladását, a Mol részvények értékesítését, de a volt miniszterelnök elmondása szerint még számtalan példával tudott volna szolgálni. Orbán kapuzárási pánikot lát a kormány mostani privatizációs gyakorlatában.

Orbán szerint az igazi vita nem a privatizációról szól, valóban az állami vagyon kezelése áll a központban. A nemzeti vagyont Orbán szerint inkább védeni kellene. A Fidesz elnöke megismételte gondolatát, miszerint nemzeti vagyonszerződést kellene létrehozni, majd ez alapján törvényt alkotni. Ez határozná meg, hogy mely cégek maradnának tartós állami tulajdonban, illetve csak akkor lehetne ezeket államosítani, ha a parlament kétharmados többséggel emellett szavaz. Orbán ebbe a vállalati körbe sorolta a MÁV-ot, a repteret üzemeltető társaságot, a Postát, az MVM-et illetve a kórházakat, autópályákat. Ezzel a javaslatával Orbán annak a gondolatának próbált hangot adni, hogy "megálljatok elvtársak és milliárdosok, hogy az helyzet úgy áll, hogy a soron következő hónapokban ha folytatódik a felelőtlen és szélsőséges vagyonkiárusítás, akkor a következő kormány nem marad tétlen." Ha a Fidesz kormányra kerül a következő választások alkalmával, minden privatizációs döntést töviről hegyire kivizsgálnak - mondta Orbán.

Kérdés, hogy ha valamilyen magánosítási akciót a következő kormány "vissza akar csinálni", akkor erre milyen lehetőségei lesznek, milyen formában képzelhető ez el. Orbán azt válaszolta, hogy tapasztalatból beszél, az ő kormányzásuk alatt pl. autópályát is vettek vissza (M1), illetve a Malévot is a Fidesz kormány vette vissza (később szintén értékesíteni akarta), a Fidesz vette vissza Csillebércet is. Orbán szerint valami megoldható, valami nem oldható meg. Bátor fellépéssel és határozott jogi érveléssel eredményeket lehet elérni - mondta a volt kormányfő.

Orbán szerint mindent meg kell vizsgálni a jogszerűség szempontjából. Ahol nincs jogszerűtlenség, de a nemzeti érdek kívánja, ott a visszavásárlás lehet megoldás. A monopolterületeken meg kell akadályozni, hogy visszaélések történjenek az erőfölénnyel - éreztette Orbán.

Orbán az elmúlt időszaki állami értékesítéssel kapcsolatosan említette az Antenna Hungária eladását. Itt a vevő egy többségi állami tulajdonban levő svájci társaság volt. Orbán szerint ez arra utal, hogy nyugaton állami vállalatok is tudnak jól működni, és terjeszkedésre is képesek. A Volán társaságokkal kapcsolatosan Orbán elmondta, hogy állami keretek között is lehet ésszerű működési megoldásokat találni.


Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?