Ingyenes számlavezetéssel csábítják a bankok a kkv-ket

Világgazdaság2010. december 29. 09:17

Új mikrovállalkozói ügyfeleket próbálnak a hazai pénzintézetek magukhoz csábítani, az egyre kedvezőbb feltételekkel rendelkező számlavezetési csomagok segítségével. Szinte már minden nagyobb banknál elérhetőek a kifejezetten az induló cégekre kifejlesztett pár száz forintos havidíjú konstrukciók, valamint megjelentek a teljesen ingyenes változatok is - írja a Világgazdaság.

A bankok számára több jelentős ok is közrejátszik a kedvezményes tarifákkal kínált konstrukciók alkalmazásában. Egyrészt, sok kicsi sokra megy alapon mindenképp megéri nekik kiszolgálni ezt a réteget is, hiszen hazánkban nagyjából 800 ezerre tehető az ebbe a kategóriába sorolható vállalkozások száma, így hosszú távon még a legolcsóbb számlacsomaggal is jelentős díjbevételre tehetnek szert a szolgáltatók. Másrészt pedig, szerencsés esetben az induló cégek idővel kinövik az alapkategóriás csomagokat, és finanszírozásuk is szükségessé válik.

Ingyenes, havi számlavezetési díj nélküli konstrukcióval jelenleg csak az FHB szolgál a piacon (úgy, hogy ez a csomagdíjat is magában foglalja), viszont a bank természetesen bizonyos feltételekhez köti az ingyenes lehetőség igénybevételét. A Start névre hallgató konstrukcióban a nulla forintos számlavezetési díj csak abban az esetben érvényes, ha a nyitástól számítva félévente legalább egymillió forintos terheléses forgalom jelenik meg a bankszámlán.

 


A legnagyobb hazai pénzintézetnél, az OTP-nél is lehetséges akciós jelleggel az alapdíjmentes számlavezetés. Amennyiben a céges ügyfél a banknál az év végéig számlacsomagot nyit, akkor számlavezetési díját hat hónapon keresztül nem számítják fel.

Akciós ajánlatokkal, a fent említett példákon kívül még számos pénzintézetnél találkozhatunk a piacon. Többnyire jellemző a kezdő vállalkozásoknak szánt számlacsomagokra, hogy egy sor ingyenes szolgáltatást beépítenek a termékbe, és több helyen - például a K&H Start vagy a CIB Bázis csomagjánál - előfordul az első évben a kártyadíj elengedése is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az induló vállalkozásokra kifejlesztett konstrukciók mellett egyéb újdonságokkal is próbálkoznak a pénzintézetek. A Raiffeisen Átalánydíjas Számlacsomagoknak például az a lényege, hogy a szerződő fél a kiválasztott változat fix, havi átalánydíját fizeti mindaddig, amíg át nem lépi az adott csomaghoz tartozó kimenő forgalmi limitet.

 

Címkék: