9 °C Budapest

Így utazd körbe a Földet a lehető legolcsóbban

2015. április 11. 13:00

Ha egzotikus, távoli helyekre szeretnénk eljutni, rengeteget kell spórolnunk. A reülőjegyet olcsóbbá tehetjük, ha okosan foglalunk, azonban még mindig tengernyi kiadás vár ránk: például a biztosítás, a szállás, és valamit ennünk is kell. Szerencsére ez utóbbi kettő költségeinek csökkentésén is ügyeskedhetünk, mutatjuk, hogyan!

A világ számos pontjára eljuthatsz, ha sikerül összespórolnod a reülőjegyet oda és vissza. Hiszen a szállás és az ellátás sok esetben ingyen van, vagyis nem teljesen, meg kell dolgoznod valahogy érte. Persze egyik lehetőség sincs teljesen ingyen. Kell indulótőke, hiszen a kiutazást neked kell állni, és biztos lesznek helyi kiadásaid is. De a Budgettravel.com trükkjeivel jócskán lecsökkentheted utazási kiadásaidat.

Add el az időd és a munkád lakhelyért!

Számos gyűjtőoldal található a neten (például a HelpX.net, vagy a WorkAway.info), ahol ingyen szállás ajánlatok között böngészhetsz. Fel kell ajánlanod az időd és a munkád lakhatásért cserébe, és még ellátást is kapsz. A célországok között olyanok szerepelnek, mint Ausztrália, Új-Zéland, Argentína, Dél-Afrika, Costa Rica, Thaiföld, Írország, Amerika, vagy éppen Kanada. A személyes beszámolók szerint egyszerű módja ez a tapasztalatszerzésnek és a barátkozásnak is, hiszen a fogadó intézményekben dolgozókkal, a helyiekkel együttműködve kell egy-egy projekten dolgozni. Találni munkát többek között farmokon, gazdaságokban, lehet állatokkal foglalkozni, vagy egyéb helyi könnyű fizikai munkák közül is választhatsz. Általában az ajánlatokat gyűjtő honlapokon személyesen kell felvenni a kapcsolatot azokkal, akiket vendéglátóinkul szeretnénk, velük kell megbeszélni, miben lehetünk a segítségükre.

Vigyázz mások házára!

Bébiszitterekről, kutyasétáltatókról mindenki sokat hallott már. De ugyanígy léteznek ház felvigyázók is, akik addig laknak mások házában, amíg ő nyaral, vagy hosszabb időt munkaügyben kell külföldön töltenie. Így a szállás adott, van konyha, ahol főzhetünk magunknak, így olcsóbban kihozhatjuk az ellátást, mintha szállodai kosztra kellene költenünk. Sok ezeket a lehetőségeket népszerűsítő honlap van (TrustedHousesitters.com, House Sitters America, Mind My House). Érdemes minél többre regisztrálni, mert a rendszer úgy működik, hogy az adott ingatlantulajdonos választ ki minket házőrésre, ha szimpatikusnak találja a profilunkat. Így neki nem kell aggódnia az értékei, vagy épp háziállatai miatt az utazása alatt, mi meg nyertünk ingyenszállást, akár hónapokra.

Taníts angolt külföldön!

A legtöbb helyen heti öt napon kell angolt tanítani különböző korosztálynak, cserébe szállást kap az ember, és még egy kis pénzt is mellé, amit el lehet tapsolni környékbeli utazgatásra. A világ számos pontjára el lehet így jutni, például Japánba, Dél-Koreába, Kínába, Chilébe, vagy Vietnámba. Ha megfelelő nyelvtudással rendelkezel, például egy online tanfolyam elvégzésével nemzetközileg elismert bizonyítványt szerezhetsz, amivel már lehet is tanítani. Persze ez nincs ingyen, a legolcsóbb alapképzés körülbelül 60 ezer forintba kerül, a többi ennél még drágább.

Otthoncsere program

Aki látta a Holiday című filmet, tudja miről van szó. A lényeg az, hogy felajánljuk a mi lakhelyünket cserébe valaki máséért. Ő jön hozzánk, mi meg hozzá. A bizalom így garantált, hiszen biztos nem tennél kárt a vendéglátód házában, míg a te lakásod kulcsa az ő kezében van. Ilyen lehetőségeket listáz például a Knok, Love Home Swap, Intervac, HomeLink, vagy a HomeExchange weboldal. Ez utóbbinál például körülbelül 30 ezer forint az éves regisztráció. Regisztrációd során egyébként rögtön beállíthatod, hova mennél szívesen. Nem csak a saját otthonodat hirdetheted meg, ha albérletben laksz, akkor is jelentkezhetsz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Önkéntesség

Ez valójában nagyon hasonló az első ponthoz, itt is az idődet és a munkádat ajánlod fel, csak épp olyan szervezeteknek, amelyek valamilyen segítő tevékenységet végeznek. Gyermekvédelem, állatmentés, természetvédelem. Vannak teljesen ingyenes programok, és van, ahol fizetni kell a részvételért. Sok ezekkel az önkéntes lehetőségekkel foglalkozó honlap már alapból eszerint teszi kereshetővé ajánlatait. Eljuthatunk így Dél-Amerika számos országába, vagy éppen Thaiföldre.

Nyári tábor

Ez a lehetőség azért jó, mert amíg a táborban gyerekekkel foglalkozol, vagy egyéb tábori munkát végzel, nem igazán költöd el azt a pénzt, amit a munkáddal megkeresel. Hiszen a szállásért és a kosztért nem kell fizetned. Utána pedig simán elutazgathatod a megkeresett pénzt, mielőtt hazajössz.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm