5 °C Budapest

Drágultak a használtautók: ez az öt márka uralja a piacot

2017. október 10. 18:00

Újabb rekord dőlt a hazai használtautó-piacon a harmadik negyedévben: az időszak során mintegy 180 ezer használtautó adásvétele zajlott, szemben az előző negyedévi 173 ezerrel. Eközben az átlagárak is 3,2 százalékkal kúsztak feljebb.

"Az eladott autók összértéke csaknem másfélszerese volt a tavalyi év elején tapasztalt mértéknek - magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője. - Az év közepétől újra felgyorsult a használtautó-import, ami egyrészt közvetlenül, másrészt a lecserélt autók eladása miatt is növeli a hazai használtautó-piac forgalmát is. Az év egészében akár a 700 ezret is elérheti a hazai adásvételek száma, szemben a tavalyi 620 ezerrel."

Az árak is meglódultak

A külföldi autópiacokon az általános gazdasági fellendülés, valamint a kelet-európai autóvásárlók fokozódó kereslete miatt az elmúlt 12 hónapban emelkedni kezdett a használt autók vételára is. Mindez áttételesen a hazai használt személyautók átlagárát is feljebb nyomta, mégpedig jóval a 2 százalékos inflációt meghaladó mértékben.

Használt autót vennél, de nincs elég spórolt pénzed? APénzcentrum Autóhitel-kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő pénzügyi partnert a finanszírozáshoz. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást. Kalkulátorunkban mi ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7éves futamidőt adtunk meg, a többi beállításnál az alapértelmezett funkciókat választottuk. A THM-ek szerinti összesítés alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, a "Fair Személyi kölcsönnel"most 83 415 forintos törlesztőrészletet jelent a 10,85 százalékos THM. Nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajálata sem, a "CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - Aktív120" fantázianevű konstrukció 11,73 százalékos THM mellett, havi 85 988 forintos törlesztőt ígér. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, illetve a Budapest Bank ajánlatát is, bár mind törlesztőrészletben, mind THM-szintben elmaradnak az előbbiektől. A Cetelem "Saját Ritmus személyi kölcsön"fémjelzésű terméke 15,31 THM mellett, havi 93 672 forintos törlesztőt ígér; míg a Budapest Bank "Hűség hitele" esetében 107 511 forintos törlesztőre számíthatunk a 20,50 százalékos THM miatt. További ajánlatokért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorait.

A piacon kisebb létszámban jelen lévő egyterűeken kívül - itt 13 százalékos volt a drágulás- a legnagyobb áremelkedést az alsó-, valamint a közép- és felső-középkategóriás autók szenvedték el, amelyekért átlagosan 9-9 százalékkal kellett többet fizetni. Mind a nagykocsik, mint a mini- és kisautók kategóriájában 4,5 százalék körüli mértékben nőtt az árcédulákon szereplő átlagos összeg, egyedül a terepjárók értéke követte a pénzromlás ütemét.

Továbbra is öt márka uralja

Az első kilenc hónap során itthon értékesített használt autók mintegy fele (49%) öt márka valamelyikét képviseli. 14 százalékos részarányával továbbra is az Opel vezet, a második legjobban forgó márka a Suzuki, tíz százalékos részesedésével. Őket sorrendben a Volkswagen, a Ford és a Renault követi. A külföldön vásárolt autók népszerűségi sorrendje ettől jelentősen eltér: a beérkezett használt autók fele (52%) sorrendben az alábbi emblémák egyikét viseli: Volkswagen (12%), Opel (11%), Ford (10%), illetve BMW (7%), Audi és Mercedes (6-6%).

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm