3 °C Budapest
Itt a mesterterv: így mentik meg a Velencei-tavat a kiszáradástól

Itt a mesterterv: így mentik meg a Velencei-tavat a kiszáradástól

2021. szeptember 24. 10:28

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának előkészülete. Az egész egy hosszú folyamat, amire hatással van az időjárás, a várható csapadék mennyisége, illetve az is, hogy a hideg idő beköszöntével mennyire javul a tározókban a vízminőség.

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának előkészülete, az első lépcsőben a Zámolyi-víztározó vizét átengedik a Pátkai-víztározóba, hogy aztán a horgászszövetség (MOHOSZ) lehalássza a zámolyit – tudta meg a HVG Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A tervek szerint október alatt összesen nagyjából másfélmillió köbméter vizet engednek át a Pátkai-víztározóba, hogy közben a a Magyar Országos Horgász Szövetség lehalássza a Zámolyi-víztározót. Hogy ezek után magába a Velencei-tóba mennyi víz kerülhet és mikor, azt nem tudni. Siklós szerint az egész egy hosszú folyamat, amire hatással van az időjárás, a várható csapadék mennyisége, illetve az is, hogy a hideg idő beköszöntével mennyire javul a tározókban a vízminőség.

Ezeket a tározókat eredetileg pont a tó vizének pótlására létesítették az 1970-es években, amikor a Velencei-tavat üdülőtóvá alakították át, de azóta elindult a halgazdálkodás is, ami rontott a víz minőségén

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52