23 °C Budapest
Ez a legnépszerűbb magyar matrica: 1 milliónál is többet vettek eddig belőle

Ez a legnépszerűbb magyar matrica: 1 milliónál is többet vettek eddig belőle

2020. július 24. 14:28

A megyei autópálya-matricák iránt megugró kereslet azt mutatja, hogy idén nyáron a lakosság a koronavírus-járvány első hullámának lecsengése után inkább a belföldi utazásokat, főként a balatoni nyaralást részesíti előnyben a külföldi kikapcsolódással szemben - derül ki friss adatokból.

Az idei év első hat hónapjában összesen 5,45 millió darab e-matricát vásároltak a közlekedők, ebből 1,8 millió darabot tettek ki a megyeiek - derült ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. első féléves adataiból. A koronavírus-járvány legkevésbé a megyei e-matricák iránti keresletet érintette: 2020 első félévében 11 megye esetében jóval több vignetta fogyott, mint a múlt év hasonló időszakában. Darabszámban a növekedés a Pest, a Hajdú-Bihar és a Fejér megyei e-matricák esetében volt a legnagyobb, arányait tekintve viszont a Hajdú-Bihar megyeiből 14,2, a Baranya megyeiből 7,8, a Tolna megyeiből pedig 5,8 százalékkal több kelt el, mint 2019 első hat hónapjában.

A legnépszerűbb megyei vignetta továbbra is a Pest megyei: egymilliónál is többet vettek belőle a közlekedők. A Fejér megyeiből több mint 200 ezret, a Győr-Moson-Sopron megyeiből 126 ezret vásároltak. A legkevesebb, mintegy háromezer darab a Veszprém megyeiből fogyott, de idén még ebből is többet vettek, mint tavaly ilyenkor. 2020 első félévében mintegy 10 milliárd forint értékben vásároltak megyei e-matricát a közlekedők. (A múlt évi adatokhoz képest összességében 1,3 százalékos volt a növekedés mind a darabszám, mind pedig az árbevétel tekintetében.)

A koronavírus-járvány első hullámának tetőpontján - a kedvező januári és februári értékesítés után - márciusban és áprilisban 30-40 százalékkal esett vissza a megyei e-matricák iránti kereslet, de májusban 9, júniusban pedig már 15 százalékkal több fogyott belőle - derül ki a NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia Osztályának adataiból. Idén májusban a darabszámot tekintve a Fejér (+4287 db), a Somogy (+2187 db) és a Pest megyére érvényes (+1263 db) vignetta esetében volt a legnagyobb az emelkedés a 2019. év ötödik hónapjához képest.

Júniusban is hasonló volt a helyzet: akkor a Pest (+6022 db), a Fejér (+1509 db) és a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes (+1400 db) vignetta vásárlása ugrott meg a legjobban. A koranyári időszak kedvező adatainak hátterében vélhetően az áll, hogy a koronavírus-járvány miatti óvatosság következtében a lakosság idén nyáron inkább a belföldi utazásokat, a balatoni nyaralást részesíti előnyben a külföldi kikapcsolódással szemben - mondta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. A magyar tenger és a Velencei-tó ugyanis már mindössze két - egy Pest és egy Fejér megyei - e-matrica megvásárlásával elérhető a fővárosból, így mindössze 10 ezer forint megfizetésével akár minden hétvégén odautazhatnak a kikapcsolódni és pihenni vágyók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?