Gigabírságot kockáztatnak a családok: ez országszerte tilos a kánikulában

Gigabírságot kockáztatnak a családok: ez országszerte tilos a kánikulában

2018. augusztus 11. 07:00

Viharokkal tarkított, de forró hétvége elé nézünk, aki csak teheti, az strandra menekül a kánikula elől. De nem mindegy, hova. Ha rosszul választod meg a helyszínt, nem csak az egészségedet és a testi épségedet veszélyezteted, de komoly bírságot is kiszabhatnak rád. Összeszedtük a legnépszerűbb tiltott helyeket.

Habár az előrejelzések szerint ezen a hétvégén már nem lesz olyan zavartalan a kánikula, mint egy héttel korábban, elszórtan záporokra, zivatarokra is számíthatunk, azért ebben a két napban is rengetegen menekülnek víz mellé, hogy lehűtsék magukat. Ha nem kedveled a klóros vizet, a tömeget, vagy nem szeretnél vagyonokat költeni a pénztárban belépők fejében, választhatod a szabadstrandokat is.

De az, aki tiltott helyen fürdik, az szabálysértést követ el. Helyszíni bírságot kiszabhat rendőr, közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, és még a halászati őr is, ennek mértéke 5 és 50 forint között bármennyi lehet. Ám

ha fel is jelentik a szabálysértőt, akkor akár 150 ezer forintra is megbüntethetik.

Van miből válogatni

Magyarországon összesen 250 kijelölt természetes fürdőhely üzemel, ennek ugyan több mint a fele a Balatonon, ám egészen biztosan lakóhelyünk környékén is találunk megfelelő kijelölt fürdőzési lehetőségeket. Az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársai minden szezon elején, és utána havonta is ellenőrzik a strandok minőségét. Idén a vizek 95 százaléka kapott kiváló minősítést. A hazai természetes fürdővizek listája és minősítése ezen a linken érhető el.

Hiába a figyelmeztetés és a sok balesetről szóló hír, sokan azonban még mindig tiltott helyen fürdenek, például bányatavakban. Ezek különösen veszélyesek az állandóan változó vízmélység- és hőfokkülönbség miatt. Még tapasztalt úszók is bajba kerülhetnek folyóvizeinkben, hiszen a sodrás kiszámíthatatlan.

Néhány fontos fürdőzési intelem:

• Felhevült testtel és alkoholos állapotban, illetve egy kiadós táplálkozás után közvetlenül vízbe menni végzetes lehet!
• Senki se ugorjon fejest ismeretlen medrű vízbe!
• Számba kell venni, hogy a mélyebb vizek esetén azok nehezebben melegszenek fel, így a bennük való tartózkodás során nagyobb esély van arra, hogy izomgörcsök jönnek létre.
• A keringési és szívelégtelenségben szenvedik kerüljék mind a túl hideg, mind a túl meleg vizet.
• Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.
(forrás: Békés Megyei Rendőr-főkaptányság Bűnmegelőzési Osztály)

A kijelölt fürdőhely határát a parton táblával, a vízben bójákkal jelölik - a kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60x30 centiméter méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, illetve a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket FÜRÖDNI TILOS! táblával jelzik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bármennyire népszerű is a fürdőzők körében, tilos fürdeni az Omszki-tóban, és a Duna teljes budapesti szakaszán. Emellett az ország számos pontján, például Gyékényesen folyamatosan gondot jelent az illegális strandolás a helyiek áltak csak "Kotró"-nak nevezett bányatóban, és a közeli Bélavári bányatóba sem szabad bemerészkedni.

Szegeden a Tisza mentén is sok az illegális partszakasz: itt elsősorban a hajózható helyeken tilos a vízbe menni. Szegeden a Sárga, a Foka és a Lapos területe számít tiltottnak- a Szegedma.hu információi szerint. A Keleti-főcsatornán sincsenek kijelölt fürdőhelyek, ahogy a Hortobágy, a Berettyó és a Körös partjain sem. Szintén tiltott a pécsváradi Dombay-tó.

Fürdésnek számít az is, ha a vízbe csupán térdig, illetve felfújható matraccal, játékcsónakkal vagy vizibiciklivel megyünk be!

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?