Nem csak a külföldieké a terep: a magyarok is imádnak itthon utazni

2018. január 16. 18:30

2017. novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,7, a belföldi vendégeké 5,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele így 16 százalékkal emelkedett.


A külföldi vendégek száma 8,2, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,7 százalékkal (meghaladta a 970 ezret) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka kétharmadát realizáló Budapesten 8,4 százalékos volt a bővülés. Mindezek mellett a belföldi vendégek száma 5,0, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 940 ezret. A vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt, a növekedés mértéke a régiók többségében 3,2-8,3 százalék közötti volt. A belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztráló Budapest-Közép-Dunavidék régióban 3,2 százalékkal bővült a vendégéjszakában mért forgalom - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb elemzéséből.

A szállodák szobakihasználtsága 3,2 százalékponttal, 57,6%-ra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 16 százalékkal (35 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 15 százalékkal (19 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 14-el 8 milliárd forintra), míg az egyéb szolgáltatások bevétele 21 százalékkal (8 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 17, a belföldi 11 százalékkal volt magasabb az előző év novemberinél.  

További érdekességek a turizmus kapcsán:

  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,2%-kal kevesebbet, 1,3 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1748 szálláshelyen, köztük 816 szállodában fizethettek a vendégek
  • 2017. november 30-án az előző év azonos időpontjához képest 40 egységgel több, 2515 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma 0,9 százalékkal nőtt, és meghaladta a 77,5 ezret

2017. január-novemberben az előző év azonos időszakához képest pedig:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, összesen 27,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,0 (13,9 millió), a belföldi vendégek 5,4 százalékkal több (13,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken
  • A szállodák szobakihasználtsága 3,5 százalékponttal, 60,2-re emelkedett
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16 százalékkal több, 430 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal nőtt, és meghaladta a 258 milliárd forintot
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem