4 °C Budapest
Mutatjuk Magyarország kávétérképét: neked melyik a kedvenced?

Mutatjuk Magyarország kávétérképét: neked melyik a kedvenced?

2017. október 28. 10:01

A magyar fogyasztók a jó ételek mellett már a jó kávékat is keresik az éttermekben. Ezért nem meglepő, hogy többségük fogyaszt is ezekből ebéd vagy vacsora mellé. A lakosság nagy részét ugyan még mindig az eszpresszó-fogyasztás jellemzi, a fiatalabb vendégek azonban már nyitottabbak a kávéspecialitások iránt is.

A magyarok komoly kávéfogyasztóknak számítanak, hiszen a megkérdezettek több mint háromnegyede fogyaszt kávét, ráadásul a többség naponta. A napi kávéfogyasztók

átlagosan két kávét isznak meg egy nap,

azonban kor és nem szempontjából is komoly eltérések figyelhetők meg körükben. A férfiak jellemzően több alkalommal (3 csésze/nap) isznak kávét, mint a nők (2 csésze/nap). Az idősebbek között több a napi fogyasztó, míg a fiatalok ritkábban és kevesebb alkalommal, a 18-34 éves korosztály harmada pedig egyáltalán nem fogyaszt kávé - derül a Nespresso 1000 fős, reprezentatív kutatásából.

A magyar lakosság kevesebb mint fele (46%) szokott étterembe járni, többségük (93%-uk) havonta vagy még ritkábban. A magyarok főleg kiemelt családi vagy baráti eseményekkor, illetve kikapcsolódás, szórakozás céljából keresik fel a hagyományos vagy szállodai éttermeket. A 18-24 éves korosztály számára a barátokkal történő találkozás szerepe kiemelt jelentőségű.

A gyakran étterembe járók 80 százaléka szokott kávét is fogyasztani a vendéglátóegységekben. Ezek 60 százaléka legjellemzőbben eszpresszót, 14 százalékuk cappuccinot, 13 százaléknyian pedig hosszú kávét fogyasztanak, amikor étterembe vagy szállodai vendéglátóhelyre látogatnak. A 18-24 éves korosztály az átlagosnál jobban preferálja a tejes kávétípusokat (mint pl. cappuccino, latte macchiato, jegeskávé). Bár a fogyasztók leggyakrabban feketét rendelnek az étteremben, többségük nyitott az újdonságokra, specialitásokra (63%). A különleges termőhelyekről származó kávék, mint páldául kolumbiai, etióp vagy indiai kávék fogyasztása is egyre népszerűbb, a válaszadók közel fele szívesen választ ilyen italt.

A kávéfogyasztók és vendéglátóhelyeket kedvelők 93 százaléka hagyományos, koffeintartalmú kávét fogyaszt éttermi kávézása során, ugyanakkor érdekes módon csupán 46 százalékuk jelölte meg fő okként az élénkítő hatást. Egynegyedük számára kifejezetten fontos az ízek és aromák élvezete szemben a koffeinnel.

A válaszadók véleménye szerint egyértelmű összefüggés mutatkozik egy étterem megítélése és a felszolgált kávé minősége között.

A vendéglátásban is egyértelmű, pozitív elmozdulás tapasztalható a minőségi kávéfogyasztás felé

- mondta el Gyovai Györgyi, a Nespresso ügyvezetője. A kávéfogyasztó és étterembe járó lakosság túlnyomó többsége (83%) igényli a jó minőségű kávét. Ötödükkel előfordult már, hogy kifejezetten az ott kapható kávé miatt választottak egy adott éttermet. Minden harmadik vendég csalódott már étteremben vagy kávézóban az elfogyasztott kávé minősége miatt, és valószínűleg a korábbi negatív tapasztalatok hatására ötödük gondolja úgy, hogy a vendéglátóhelyeken felszolgált kávék általában nem jó minőségűek.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?