33 °C Budapest
Ezt sok kutyatartó benézi a nyáron: csúnya bírság lehet a vége

Ezt sok kutyatartó benézi a nyáron: csúnya bírság lehet a vége

2017. június 11. 12:30

Nem könnyű a kutyások dolga, ha kedvenceikkel szeretnének csobbanni a tikkasztó hőségben. Alig néhány olyan fürdőhely van csupán, ahol a gazdik és a kutyáik együtt élvezhetik a strandolást. Utánajártunk, hová érdemes menni, ha nem akarunk több tízezres bírságot fizetni.

Nem lehetetlen, de nem is könnyű olyan fürdőhelyet találni, ahol a gazdik és kutyáik együtt vészelhetik át a hőséget. Egy 2008-as kormányrendelet (A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet) egyértelműen kitiltja ugyanis a kutyákat (és minden más állatot) a fürdőhelyekről, kivételt ez alól csak a vakvezető kutyákat és az őrkutyák képeznek.

A jogszabályban meghatározott kijelölt fürdőhelyek alatt nemcsak az elkerített strandokat kell érteni, hanem minden olyan partszakaszt, ahol megfelelő tábla jelzi, hogy az adott vízterületet fürdésre kijelölték. Vagyis nem hogy a vízbe, de a partra sem vihetjük magunkkal kedvenceinket.

Viszont van azért kiskapu. A természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint például a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül fürödhetnek az embereknek. Itt tehát kutyák ugye nem úszhatnak, de ha valakinek vitorlása vagy más hajója van, és elhagyja ezt a zónát, ott már a kutya is szabadon úszkálhat. Persze viszonylag kevesen tudják így megoldani a problémát, kevesek büszkélkedhetnek saját hajóval. Számukra is van viszont megoldás.

Több tízezres bírság a tét

A kutyák fürdetésére vonatkozó szabályokat az adott önkormányzat rendeletben írja elő, megszegésük pedig szabálysértési bírsággal járhat, melynek összege több tízezer forintot is jelenthet.

Kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és (vagy) nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen

- mondta a Pénzcentrumnak Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarat.hu honlap egyik alapítója. E mellett szóba jöhetnek mesterséges tavak, amik magántulajdonban vannak, és amiket nem nyilvánítottak fürdőhellyé. Olyan partszakaszon viszont nem érdemes vízbe engedni a kutyát, ahol tábla figyelmeztet: tilos a fürdőzés.

Együtt úszkálni a kedvencünkkel? Nem lehetetlen

A fentiek alapján is jól látszik, hogy nem annyira nehéz olyan partszakaszt találni, ahol a kutyák csobbanhatnak. Erre a szabad vizekben, tavakban, folyókban, patakokban van lehetőség. A tihanyi Belső-tó például jó választás lehet, de a zalaegerszegi Gébárti-tó ságodi ágában is nyugodtan hűsölhetnek az ebek. A gödöllői Dogland kutyastrand szintén jó választás lehet, itt a belépés a kutyák gazdáinak díjtalan, 1 kutya után 1500, két kutya után 1000, három kutya után pedig összesen 700 forintot kell fizetni. Dunakeszin, a Horányi Rév melletti partszakaszon is a kutyák a vízben, a gazdik a parton hűsölhetnek a meleg napokon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Noha nincs sok, de van már néhány olyan hely is az országban, ahol a gazdik és kutyáik együtt is úszhatnak. Ha a Balatonnál nyaralunk, érdemes elmenni Balatonföldvárra. A közel 2500 négyzetméteres területen bőven van hely játszani, a rengeteg fa pedig árnyékot nyújt a fürdőzésben elfáradt kutyusoknak. Ráadásul belépőt sem kell fizetni.

Ingyen mehetünk a fonyódi kutyás strandra is, igaz, vinni kell magunkkal elemózsiát, büfé ugyanis nincs a közelben. A Tihany-Sajkodi strand mellett, annak parkolójától a víz felé haladva a partszakasz mentén sem tilos a kutyával együtt fürdeni, úszni.

A Velencei-tónál a Drótszamár Kemping strandja lehet az ideális választás, itt viszont van belépő. A felnőtteknek 650, a diákoknak, nyugdíjasoknak 550, a 4 és 14 éves kor közötti gyerekeknek 450, és kutyánként 350 forintot kell fizetni. Cserébe egy elkülönített partszakaszon háborítatlanul hűsölhetünk a kiskedvencekkel.

A Budapesttől 30 kilométerre, Délegyházán működő Tavirózsa kempingben is van rá lehetőség, hogy a kutyánkkal ússzunk. A felnőtt belépő jegy ára 1000, este 6 óra után 500, és ugyanennyibe kerül a diákjegy, szintén 500 forintot kell fizetnie a nyugdíjasoknak, és a kutyák belépőjegyéért is ennyit kérnek.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?