2 °C Budapest

Ezt sok kutyatartó benézi a nyáron: csúnya bírság lehet a vége

2017. június 11. 12:30

Nem könnyű a kutyások dolga, ha kedvenceikkel szeretnének csobbanni a tikkasztó hőségben. Alig néhány olyan fürdőhely van csupán, ahol a gazdik és a kutyáik együtt élvezhetik a strandolást. Utánajártunk, hová érdemes menni, ha nem akarunk több tízezres bírságot fizetni.

Nem lehetetlen, de nem is könnyű olyan fürdőhelyet találni, ahol a gazdik és kutyáik együtt vészelhetik át a hőséget. Egy 2008-as kormányrendelet (A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet) egyértelműen kitiltja ugyanis a kutyákat (és minden más állatot) a fürdőhelyekről, kivételt ez alól csak a vakvezető kutyákat és az őrkutyák képeznek.

A jogszabályban meghatározott kijelölt fürdőhelyek alatt nemcsak az elkerített strandokat kell érteni, hanem minden olyan partszakaszt, ahol megfelelő tábla jelzi, hogy az adott vízterületet fürdésre kijelölték. Vagyis nem hogy a vízbe, de a partra sem vihetjük magunkkal kedvenceinket.

Viszont van azért kiskapu. A természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint például a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül fürödhetnek az embereknek. Itt tehát kutyák ugye nem úszhatnak, de ha valakinek vitorlása vagy más hajója van, és elhagyja ezt a zónát, ott már a kutya is szabadon úszkálhat. Persze viszonylag kevesen tudják így megoldani a problémát, kevesek büszkélkedhetnek saját hajóval. Számukra is van viszont megoldás.

Több tízezres bírság a tét

A kutyák fürdetésére vonatkozó szabályokat az adott önkormányzat rendeletben írja elő, megszegésük pedig szabálysértési bírsággal járhat, melynek összege több tízezer forintot is jelenthet.

Kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és (vagy) nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen

- mondta a Pénzcentrumnak Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarat.hu honlap egyik alapítója. E mellett szóba jöhetnek mesterséges tavak, amik magántulajdonban vannak, és amiket nem nyilvánítottak fürdőhellyé. Olyan partszakaszon viszont nem érdemes vízbe engedni a kutyát, ahol tábla figyelmeztet: tilos a fürdőzés.

Együtt úszkálni a kedvencünkkel? Nem lehetetlen

A fentiek alapján is jól látszik, hogy nem annyira nehéz olyan partszakaszt találni, ahol a kutyák csobbanhatnak. Erre a szabad vizekben, tavakban, folyókban, patakokban van lehetőség. A tihanyi Belső-tó például jó választás lehet, de a zalaegerszegi Gébárti-tó ságodi ágában is nyugodtan hűsölhetnek az ebek. A gödöllői Dogland kutyastrand szintén jó választás lehet, itt a belépés a kutyák gazdáinak díjtalan, 1 kutya után 1500, két kutya után 1000, három kutya után pedig összesen 700 forintot kell fizetni. Dunakeszin, a Horányi Rév melletti partszakaszon is a kutyák a vízben, a gazdik a parton hűsölhetnek a meleg napokon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Noha nincs sok, de van már néhány olyan hely is az országban, ahol a gazdik és kutyáik együtt is úszhatnak. Ha a Balatonnál nyaralunk, érdemes elmenni Balatonföldvárra. A közel 2500 négyzetméteres területen bőven van hely játszani, a rengeteg fa pedig árnyékot nyújt a fürdőzésben elfáradt kutyusoknak. Ráadásul belépőt sem kell fizetni.

Ingyen mehetünk a fonyódi kutyás strandra is, igaz, vinni kell magunkkal elemózsiát, büfé ugyanis nincs a közelben. A Tihany-Sajkodi strand mellett, annak parkolójától a víz felé haladva a partszakasz mentén sem tilos a kutyával együtt fürdeni, úszni.

A Velencei-tónál a Drótszamár Kemping strandja lehet az ideális választás, itt viszont van belépő. A felnőtteknek 650, a diákoknak, nyugdíjasoknak 550, a 4 és 14 éves kor közötti gyerekeknek 450, és kutyánként 350 forintot kell fizetni. Cserébe egy elkülönített partszakaszon háborítatlanul hűsölhetünk a kiskedvencekkel.

A Budapesttől 30 kilométerre, Délegyházán működő Tavirózsa kempingben is van rá lehetőség, hogy a kutyánkkal ússzunk. A felnőtt belépő jegy ára 1000, este 6 óra után 500, és ugyanennyibe kerül a diákjegy, szintén 500 forintot kell fizetnie a nyugdíjasoknak, és a kutyák belépőjegyéért is ennyit kérnek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm