18 °C Budapest

Itt a hiányszakámák toplisátja: erre érdemes most szakosodni

2017. január 10. 18:33

A pár éves tapasztalattal rendelkező szakmunkásokat és fizikai munkásokat keresték leginkább a cégek 2016-ban. Az előző évhez képest 22 százalékkal több állást hirdetettek meg online, havonta közel 10 ezer új pozíció jelent meg. A legtöbb embert szak-, fizikai-, segéd- és betanított munkákra várták, de az értékesítés és kereskedelem kategóriában is rekordszámú hirdetés jelent meg. Ezzel szemben a jelentkezőknél leginkább az adminisztrációs és asszisztensi irodai munkák voltak népszerűek.

2015-höz képest ötödével több cég hirdetett online, miközben az új pozíciók és az azokra való jelentkezések száma is jelentősen emelkedett tavaly. A profession.hu felületén tavaly összesen több mint 12 ezer cég keresett új alkalmazottat. A hiányszakmák TOP 10-es listája nagyjából változatlan maradt, de jó hír az online hirdetőknek, hogy a megüresedett pozíciókra egyre többen jelentkeznek. A szakmunkás állásokra 10 százalékkal, a mérnöki pozíciókra 7 százalékkal, az IT szektor hirdetéseire pedig 18 százalékkal több álláskereső adta be az önéletrajzát.

Egyre kevesebb az elvárás a munkáltatóknál

Csökkentek a képzettséggel kapcsolatos elvárások 2016-ra: egy évvel korábban az állások 62 százalékához volt szükség felsőfokú végzettségre, tavaly már csak 47 százaléknál várták ezt el. Valamilyen fokú nyelvtudás 2015-ben még a meghirdetett pozíciók 70 százalékánál volt kritérium, 2016-ban már csak 58 százalék esetében jelölték ezt meg a cégek feltételként.

Tavaly az állások 28 százalékánál nem kellett semmilyen tapasztalatot felmutatnia a jelentkezőknek, 41 százaléknál pedig már egy éves rutinnal is megelégedtek a cégek. Több mint öt éves tapasztalatra pusztán a pozíciók 8 százalékánál volt szükség.

A szakmunka már 2015-ben átvette a vezetést

A tavalyi év egyértelműen ráerősített a korábbi tapasztalatokra, a szakmunkás kategóriában adták fel magasan a legtöbb hirdetést a cégek, minden ötödik állás erre szólt. Ezt követte a fizikai-, segéd- és betanított munka, az értékesítés és kereskedelem, valamint a gyártás és termelés kategóriája.

A hiányszakmák listáját még mindig a könyvelők vezetik, de közvetlenül mögéjük zárkóztak fel a raktárosok.

A fejlesztők a második helyről a harmadikra, az IT munkatársak pedig a harmadikról a kilencedik helyre csúsztak vissza. Az informatikai szektor évek óta jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ezért is jelent sokat a hirdetőknek, hogy a meghirdetett állásaikra 18 százalékkal többen jelentkeztek tavaly, mint 2015-ben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindenben növekedést hozott 2016

Amellett, hogy egyre több a hirdető és az új állás a piacon, a munkakeresők is egyre aktívabbak online. 2016-ban 17 százalékkal többen jelentkeztek a hirdetéseinkre és 34 százalékkal többen regisztráltak a rendszerünkbe, mint egy évvel korábban.

A piac fellendülése vitathatatlan, havonta átlagosan közel 10 ezer új állást és 7500 önéletrajzot töltöttek fel hozzánk a cégek és az álláskeresők

- mondta Martis István, a profession.hu ügyvezető igazgatója.

Legtöbben irodában szeretnének dolgozni

Az álláskeresők leginkább az adminisztratív, asszisztensi és irodai munkák, valamint a kereskedelem és értékesítés kategóriáiban szereplő hirdetésekre jelentkeztek. A kereslet és kínálat azonban nem állt messze egymástól abból a szempontból, hogy ezeket a szakmunka, majd a fizikai-, segéd- és betanított munka kategóriái követték. A munkavégzés helyét illetően is fedi egymást a hirdetők és az álláskeresők igénye: Budapest és Pest megye után Győr-Moson-Sopron megye volt a legnépszerűbb.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem