15 °C Budapest
Tengerpartokon csaphatnak le a terroristák: itt sem vagy biztonságban

Tengerpartokon csaphatnak le a terroristák: itt sem vagy biztonságban

2016. április 19. 18:03

Mozgóárusoknak adhatják ki magukat európai üdülőhelyeken a terroristák a hírszerzési forrásokra hivatkozó Bild szerint. Mallorcán az Iszlám Államnak toborzó marokkói férfit tartóztattak le, Németországban menekültszállásokra támadó feltételezett terroristákat - írja az Index.

Az európai tengerpartokon csaphat le az Iszlám Állam

A Bild a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) értesülésére hivatkozva ír arról, hogy európai üdülőhelyek lehetnek a terroristák új célpontjai. A lap szerint a BND-t az olasz hírszerzés arról tájékoztatta, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

A BND egy magas beosztású munkatársa a lapnak azt mondta, "A strandokat alig lehet védeni". Az olasz hírszerzés szerint a támadók Szenegálból érkezhetnek, az Iszlám Állammal szövetséges Boko Haram támogatói lehetnek. Olasz sajtóértesülések szerint a lehetséges terroristák szenegáli kereskedők közül kerülhetnek ki, akik rendszeresen utaznak Afrika és Olaszország között legálisan. Az Iszlám Állam legutóbb tavaly júniusban követett el a vázoltakhoz hasonló merényletet: a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában 38 külföldi turistát lőtt le egy terrorista.

Az Iszlám Államnak toborzott Mallorcán

Letartóztattak a spanyol hatóságok egy Mallorcán élő marokkói férfit, aki a gyanú szerint terrortámadásokra készült Spanyolországban és már országokban. A férfi az Iszlám Állam soraiba próbált tagokat toborozni online és személyesen. A férfi emellett az új tagok elutazását is segítette a konfliktuszónába. Az utóbbi hónapokban több embert is letartóztattak az Iszlám Államhoz fűződő kapcsolatuk miatt.

Feltételezett terroristákat vettek őrizetbe Németországban

A hatóságok gyanúja szerint menekültszállásokat támadtak meg írja a Spiegel Online. A 18 és 39 év közötti négy férfit és egy nőt a szászországi Freitalban tartóztatták le, ahol tavaly több menekültellenes támadás és tüntetés is volt. Terrorista szervezet alakításával, gyilkossági kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják őket. A csoport számlájára írnak egyebek mellett támadásokat menedékkérőket befogadó állomások ellen, és azt, hogy felrobbantották a Baloldal egy helyi politikusának autóját. A magát Bürgerwehr FTL/360-nak nevező csoport két feltételezett vezetőjét már korábban letartóztatták.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08