12 °C Budapest

Tengerpartokon csaphatnak le a terroristák: itt sem vagy biztonságban

2016. április 19. 18:03

Mozgóárusoknak adhatják ki magukat európai üdülőhelyeken a terroristák a hírszerzési forrásokra hivatkozó Bild szerint. Mallorcán az Iszlám Államnak toborzó marokkói férfit tartóztattak le, Németországban menekültszállásokra támadó feltételezett terroristákat - írja az Index.

Az európai tengerpartokon csaphat le az Iszlám Állam

A Bild a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) értesülésére hivatkozva ír arról, hogy európai üdülőhelyek lehetnek a terroristák új célpontjai. A lap szerint a BND-t az olasz hírszerzés arról tájékoztatta, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

A BND egy magas beosztású munkatársa a lapnak azt mondta, "A strandokat alig lehet védeni". Az olasz hírszerzés szerint a támadók Szenegálból érkezhetnek, az Iszlám Állammal szövetséges Boko Haram támogatói lehetnek. Olasz sajtóértesülések szerint a lehetséges terroristák szenegáli kereskedők közül kerülhetnek ki, akik rendszeresen utaznak Afrika és Olaszország között legálisan. Az Iszlám Állam legutóbb tavaly júniusban követett el a vázoltakhoz hasonló merényletet: a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában 38 külföldi turistát lőtt le egy terrorista.

Az Iszlám Államnak toborzott Mallorcán

Letartóztattak a spanyol hatóságok egy Mallorcán élő marokkói férfit, aki a gyanú szerint terrortámadásokra készült Spanyolországban és már országokban. A férfi az Iszlám Állam soraiba próbált tagokat toborozni online és személyesen. A férfi emellett az új tagok elutazását is segítette a konfliktuszónába. Az utóbbi hónapokban több embert is letartóztattak az Iszlám Államhoz fűződő kapcsolatuk miatt.

Feltételezett terroristákat vettek őrizetbe Németországban

A hatóságok gyanúja szerint menekültszállásokat támadtak meg írja a Spiegel Online. A 18 és 39 év közötti négy férfit és egy nőt a szászországi Freitalban tartóztatták le, ahol tavaly több menekültellenes támadás és tüntetés is volt. Terrorista szervezet alakításával, gyilkossági kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják őket. A csoport számlájára írnak egyebek mellett támadásokat menedékkérőket befogadó állomások ellen, és azt, hogy felrobbantották a Baloldal egy helyi politikusának autóját. A magát Bürgerwehr FTL/360-nak nevező csoport két feltételezett vezetőjét már korábban letartóztatták.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem