6 °C Budapest

Ezzel sem számol sok magyar, amikor külföldre költözik

2015. október 25. 13:00

Ha valaki külföldre költözik, és csak a legszükségesebb ruhákat, felszerelést viszi magával, akkor is 10-20, vagy akár 30 kilónyi csomagja összejöhet. Ez fapadosokkal szállítva alaphangon 20-40 ezer forintba kerül. De ha csomagszállítókkal viteti maga után a dobozait, akár féláron is megúszhatja.

Rég nem tapasztalt kivándorlási kedv jellemzi a magyarokat az elmúlt években - derül ki a Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) felméréséből. A legtöbb honfitársunk Ausztria, Németország és Nagy-Britannia felé veszi az irányt. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt években körülbelül 600 ezer magyar ment el jobb megélhetést keresni külföldre.

Külföldi munkavállalás során sok mindenre kell koncentrálnunk egyszerre, például:

De arra kevesen gondolnak, hogy fogják az életüket átszállítani egy másik országba, városba. Még ha csak a legfontosabbakat pakoljuk is, akkor is jócskán megnöveli a költségeinket a költözés, pláne, ha fapadossal utazunk. "Rendes" repülés során nem kell fizetni külön a feladott poggyászokért, ebben az esetben a repjegy ára is gyakran dupljája a fapadosénak. Viszont ha közeli európai országba készülünk, és fapados társaságot választunk, busás extra összegekre számíthatunk.

Repül a, repül a...

A WizzAirnél például egy 23 kilós repülőtéren feladott (azaz nem online becsekkolt) csomag díja 17 050 forint, egy 32 kilósé 23 250, egy 10 kilós kézipoggyászé pedig 12 ezer forint. Ezek a legdrágább, főszezonos árak. Ezeknél olcsóbb akkor a díj, ha online regisztráljuk csomagjainkat. Arra is érdemes figyelni, hogy ha a 23 kilósnak szánt poggyászunk nehezebb, pótdíjat kell fizetnünk, 20 eurót, azaz majdnem 6300 forintot. Az sem mindegy, mikor "jelentjük be" a csomagjainkat: ha nem a repjegy foglalásakor regisztráljuk azokat, pótdíjat kell fizetni az utólagos csomagokért. Egy utas maximum 6 poggyászt adhat fel.

A RyanAir esetében főszezonban (reptéri csomagregisztrációval, ami szintén a legdrágább) egy 15 kilós csomag ára 34 ezer forint, egy 20 kilósért 35 700 forintot kell fizetni, ez 18 700 forintra csökken, ha a cég honlapján vásárolunk csomagjegyet. Egy kerékpár pedig reptéri regisztrációval majdnem 24 ezer forintért szállíttatható. Ha kicsúszunk a kilólimitből, szintén 20 eurót kell fizetnünk. Minden utas két poggyász feladására jogsult, szóval maximum 40 kilóval lehet így költözni.

Az EasyJetnél online jegyvásárlás során járattól függően egy 20 kilós feladott poggyász 4620 - 8470 forint között mozog, reptéri regisztrációval 12 ezer és 15 800 forint közötti árakkal kell számolni. Húsz kiló felett (maximum 32 kilóig) pótdíjat kell fizetni, kilónként 1200 forintot, ha előre kifizetjük, és 3500 forintot, ha a reptéren.

Hogyan költözhetnénk még?

Szerződhetünk a kinti magyarokra specializálódott csomagszállítókkal is a szállíttatásra. Nyilván ez több szervezést igényel, hiszen csak egy kézipoggyásszal nekiindulni és napokig azzal ellenni nehéz lenne, ezért úgy kell intézni, hogy épp megérkezzen, amikorra mi is. A legtöbb cég háztól-házig dolgozik, így a megadott címre viszik rögtön a cuccainkat.

Londonba például az egyik szállító:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 8 000 forintért szállít egy 10 kilós csomagot,
  • 9 500 forintért szállít egy 15 kilósat.
  • 10000 forint egy 20 kilós,
  • 12000 forint egy 30 kilós,
  • 16000 forint egy 40 kilós,
  • 20000 forint egy 50 kilós,
  • 25 000 forint egy 60 kilós csomag.
  • Afölött pedig egy font per kiló az ár, azaz körülbelül 400 forint.

Ezek az árak nem feltétlenül egy-egy csomagra vonatkoznak, hanem az összes holmira. Ha egy 50 kilós szállítmány négy darabból áll, az ár ugyanaz lesz. Egy kerékpár a legtöbb szállítónál megközelítőleg 12 ezer forintért érkezik Londonba.

Egy másik szállító font per kilós áron számol, így a 20 kilós csomag körülbelül 8500 forintba kerül. Viszont felárral számolnak, ha bár kilóra nem is sok a csomag, viszont nagy méretű, tehát túl sok helyet foglal a raktérben. Nagy-Britannia más területeire például elvisznek egy 10 kilós csomagot 11 ezer forintért, egy 30 kilósat pedig 24 ezer forintért.

Ausztriába és Németországba az egyik szállító:

  • 10 kilós csomagot 9500 forintért visz,
  • 15 kilósat 13 ezerért,
  • 20 kilósat 16 ezerért,
  • 30 kilósat 22 ezerért,
  • egy bicikli pedig 19 ezer forintért érkezik ki a célországba.

Van olyan szállító cég is, ami Európa területén 5250 forintért szállít 25 kilós csomagot, 10 500 forintért egy 50 kilósat és 100 kilónyi csomag csak 21 ezer forintért jut el a célországba.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem