16 °C Budapest

Tényleg 40 fok lesz holnap! Így védekezz a hőség ellen

2015. július 6. 20:54

Szerdáig nagyon meleg lesz, fokozódik a hőség, több helyen 40 Celsius-fokig is emelkedhet a nappali hőmérséklet. A hét közepén enyhülhet az idő, akkor záporok, zivatarok jönnek, de csütörtöktől csökken a hőmérséklet, pénteken 28 fok lehet. A mostani előrejelzések szerint vasárnap ismét 35 fok is lehet - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

Folytatódik a kánikula országszerte, de hétfő délutántól a Dunántúl északi részén és az Északi-középhegység egyes területein már több felhő jelenhet meg, de legfeljebb a nyugati határvidékre sodródhat be egy-egy zivatarfelhő. Általánosságban azonban nagyon meleg lesz,

néhol 40 Celsius fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

A legtöbb helyütt az éjszaka sem hozhat enyhülést, 20 Celsius fok feletti hőmérsékletekre kell számítani a nagyobb városokban. Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa azt tanácsolja, hogy fokozottan ügyeljünk a folyadékpótlásra és öltözzünk könnyű, szellős nyári ruhába.

Antal Emese dietetikus pedig azt ajánlja, hogy könnyű ételeket fogyasszunk a nagy melegben.

A hét közepén enyhülhet az idő. Szerdán délelőtt a Dunántúlon, délutántól már másutt is egyre többfelé várható zápor, zivatar. A szél is megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 18-24 fok lehet.

Európa nagy részén tovább folytatódik a kánikula, Magyarországon is szerdáig tart a nagy meleg.

A tartós kánikula miatt az országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót léptette életbe. Ennek feltétele, hogy várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Ma azonban ennél jóval melegebb lesz, több helyütt 40 Celsius fok közelébe is emelkedhet a hőmérséklet, így az utakat és a síneket is gyakrabban locsolják majd. Komoly megterhelést jelent a szervezetnek a 30 Celsius fok feletti hőmérséklet, ilyenkor nagyon hamar lehet napszúrást kapni- hangsúlyozta Kovács Gábor belgyógyász.

A nagyon erős UV-B sugárzás miatt a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

A nyári nagy melegben a háziállatokról is gondoskodjunk megfelelően - tanácsolta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. Hozzátette: a hőguta elkerülése érdekében árnyékos helyet biztosítsunk nekik, és sokszor cseréljük a vizüket.

A hét közepén mérséklődik a nagy meleg. A Dunántúlon, és aztán egyre több helyütt lesz zápor, zivatar, ami 10 Celsius fokos enyhülést hozhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tartós hőség miatt a magyarországi nagy tavak hőmérséklete is emelkedett. a Balatoné elérte a 25, a Velencei-tóé a 26 Celsius fokot.

Érdemes csobbanni a magyarországi tavakban, a kijelölt fürdőhelyeken már jó meleg a víz. A Balaton vízhőmérséklete elérte a 25, a Velencei-tóé és a Fertő-tóé a 26 Celsius fokot. A Tisza-tó némileg hűvösebb, ott a strandokon 21 Celsius fokos vízben fürödhetünk.

A tavak vize kiváló vagy jó minősítést kapott a hatóságoktól.

Aki a tiszai kijelölt strandokat választja az 22 Celsius fok feletti vízhőmérsékletre, aki pedig a dunait, az 20-21 Celsius fokra számíthat.

Aki külföldi utazást tervez, és az Adriai-tengerhez készül, az 22 Celsius fokos vízben mártózhat meg Olaszországban Rimininél, vagy Horvátországban Dubrovniknál, és ugyanígy 22 fokos a Fekete-tenger vize Bulgáriában Várnánál.

A Földközi tenger strandjain Spanyolországban 21 Celsius fokos vizet mértek, Franciaországban 23-mat, Szicíliában és Görögországban 24-et, míg Törökországban 25-öt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem