3 °C Budapest

Külföldre mész nyaralni? Ezért fizess bankkártyával

2015. június 28. 07:01

A nyári szezonban különösen megugrik a külföldi kártyahasználat. Ilyenkor érdemes tisztába lennünk a tranzakciós költségekkel és fontos, hogy nálunk legyen bankunk telefonszáma is, hogy elkerüljük a legrosszabb forgatókönyvet. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Nem csak belföldön, hanem külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bankkártya-használat a magyar lakosság körében. Jellemzően a nyári szezonban többen veszik elő a kártyájukat az idegen országokban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint magyar kibocsátású kártyákkal 2010-hez képest 2014-ben kétszer annyi vásárlási tranzakciót bonyolítottak le külföldön a forgalom közel 80%-os növekedése mellett, míg a készpénzfelvételek száma nem változott.

A nemzetközi kártyatársaságok logójával ellátott bankkártyákat külföldön is nagyszámú elfogadó helyen tudjuk használni. Ellenben azok a kártyák, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank védjegye szerepel, nem használhatók külföldön.

Drágább, mint itthon?

A kártyával történő vásárlás külföldön a legtöbb számlacsomagnál díjmentes. Míg a készpénz felvételének borsos ára lehet, ezért mindig érdeklődjünk bankunknál az aktuális díjakról, kedvezményekről.

Amennyiben a bankunk külföldön is rendelkezik automatával, akkor mindenképpen azt válasszuk a készpénz felvételéhez, ilyenkor ugyanis kedvezőbb díjazásra számíthatunk. Ilyen lehetőség adódik például az OTP Bank és az Erste Bank ügyfeleinek.

Ezen felül a nyári szezonban több banknál találkozhatunk készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményekkel, akciókkal. Az is előfordulhat, hogy a kinti pénzfelvétel teljesen ingyenes:

A nyár folyamán (2015. június 1. és augusztus 31. között) az FHB Bank a MasterCarddal való közös kampányában a betéti MasterCard és Maestro kártyákkal történő külföldi ATM-eken végzett készpénzfelvételt 0 Ft-ért biztosítja ügyfeleinek

- értesültünk az FHB Banktól.

a CIB Visa Inspire kártyáival a kártyabirtokos korlátlan alkalommal vehet fel készpénzt díjmentesen külföldön a meghatározott országok Intesa Sanpaolo logóval ellátott készpénzkiadó automatáiból

- válaszolta megkeresésünkre a CIB Bank.

Milyen árfolyammal számolhatunk?

Abban az esetben, ha forint alapú kártyánkkal euróban vagy amerikai dollárban végzünk tranzakciót, akkor - akár a valuta árfolyamnál kedvezőbb - az elszámolás napján a kibocsátó bank által meghatározott első deviza árfolyamon történik az átváltás. Az egyéb pénznemben végzett tranzakciókat az adott nemzetközi kártyatársaság számítja át euróra, amelyet a bank az elszámolás napján érvényes aznapi első deviza árfolyamon számít át forintra - tudta meg a Pénzcentrum az OTP Banktól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emellett a nyári időszakban több bank is kedvezményesen biztosítja az új pl. euró alszámla nyitását. Érdemes lehet a számlacsomagon belül fenntartanunk egy euró számlát is, így amikor utazni megyünk, egyszerűen átállítjuk számlánkat, ezzel megspórolva az pénzváltás költségét.

A külföldi kártyahasználat előnyei
  • Nem szükséges nagyobb mennyiségű készpénzt magunknál tartani.
  • Ha ellopják kártyánkat, azt le tudjuk tiltani, így a pénzünk biztonságban marad.
  • Nem kell előre kitalálnunk, hogy mennyi pénzre lesz szükségünk a nyaraláskor.
  • Nem szükséges a feleslegesen beváltott valutát alacsonyabb árfolyamon visszaváltani.
  • Nem kell bajlódnunk az idegen bankjegyekkel, érmékkel.

Ezeket sem szabad elfelejteni

Külföldi kártyahasználat esetén is fokozottan ajánlott figyelni bankkártyánkra. Fizetésnél ne hagyjuk szem elől veszni a kártyát, a kártyához tartozó PIN kódot semmilyen körülmény között ne osszuk meg mással.

- mondta el a Pénzcentrumnak az Erste Bank.

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezzük a problémát bankunk felé, hogy ne lehessen visszaélni bankkártyánkkal. Az ehhez szükséges értesítendő telefonszámot ezért mindenképpen vigyünk magunkkal. Fontos tudnunk, előfordulhat, hogy a bank ügyfélszolgálata külföldről más telefonszámról érhető el, mint belföldről.

Továbbá ajánlott egy ésszerű napi limit beállítása, ezzel minimalizálhatjuk veszteségünket, ha illetéktelen kezekbe kerülne bankkártyánk.

Indulás előtt mindig ellenőrizzük bankkártyánk lejáratát

Érdemes jeleznünk bankunk felé, ha külföldi utazásra készülünk (a bejelentés akár online is elvégezhető), hiszen az általános vásárlási szokásoktól feltűnően eltérő, szokatlan tranzakciók a visszaélések megelőzése céljából, akár a kártya zároláshoz is vezethetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?