1 °C Budapest

Kavarás a hosszú hétvégék körül: nem mindenkinek szabadnap a hétfő

2015. április 2. 11:05

Jön az idei első hosszú hétvége, sokan ilyenkor mennek el néhány napra pihenni. Bár a magyarok többsége belföldön marad, így is akadnak jó páran, akik határainkon túl lógatják lábukat. Érdemes azonban megnézni, az adott országban is ünnep-e az ünnep, hiszen sok kellemetlenséget okozhat, ha mondjuk nincsenek nyitva a boltok, múzeumok, egyéb turistalátványosságok. Összeszedtük az uniós országok szabadnapjait a 2015-ös évre.

Jön az idei első hosszú hétvége - ha az újévit nem számítjuk -, sokan ilyenkor mennek el néhány napra pihenni. A statisztikák is azt mutatják, hogy egyre kevesebb magyar megy el egész hétre, sokan inkább csak a 3-4 napos pihenést választják. Ráadásul ez a trend nemcsak a pénztárcák vastagságával hozható összefüggésbe, szakértők szerint ugyanis úgy tűnik, már a tehetősebbek is inkább többször, de rövidebb időre utaznak el.

A néhány napos pihenésre a legtöbben természetesen a hosszú hétvégéket választják, amelyekből idén is lehet válogatni. Itthon idén is hosszú hétvégének számítanak például az egyházi ünnepnapok: Húsvét (április 4-6); Pünkösd (május 23-25). De lazulhatunk még a május 1-je, illetve október 23-a miatti 3 napos hétvégén is. Augusztus 20-a idén csütörtök, amikor a pénteki pihenőnappal megtoldva 4 napos hétvégét kapunk. Idén is hosszú - bár 2014-hez képest egy nappal rövidebb - lesz a karácsony: december 24-e ugyanis csütörtökre esik.

Az előttünk álló hosszú hétvégék:

  • Április 4-6. (húsvét, szombat - hétfő)
  • Május 1-3. (péntek - vasárnap)
  • Május 23-25. (pünkösd, szombat - hétfő)
  • Augusztus 20-23. (csütörtök - vasárnap)
  • Október 23-25. (péntek - vasárnap)
  • December 24-27. (karácsony, csütörtök - vasárnap)

Habár a magyarok többsége egy néhány napos kikapcsolódásra jellemzően belföldön marad, még mindig sokan vannak, akik valamelyik szomszédos országot veszik célba. Érdemes azonban megnézni, az adott országban is ünnep-e az ünnep, hiszen sok kellemetlenséget okozhat, ha mondjuk nincsenek nyitva a boltok, múzeumok, egyéb turistalátványosságok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A munkaszüneti napok országonként igen változók; nem mindenhol jár szabadnap például a Húsvét miatt sem.

A szünnapok száma sokszor függ az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem feltétlenül munkaszüneti napok. Magyarországon például december 24. alapvetően nem szünnap (idén az lesz a munkanapok átszervezésének köszönhetően), a pünkösd és mindenszentek napja viszont munkaszünet. Nincs azonban munkaszünet vízkeresztkor, nagypénteken, de a katolikus ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 29.), Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) vagy Mária mennybevételének napján (augusztus 15.) sem, holott ezek az ünnepnapok sok európai országban szünnapnak számítanak.

A könnyebb tervezhetőség érdekében - a tagállamok által szolgáltatott, EUR-Lexben megjelent adatok alapján - az europapont.blog.hu összeszedte az uniós országok szabadnapjait a 2015-ös évre. Ahogy szerintük, a Pénzcentrum szerint is ez az infografika kötelező, ha valaki európai kiruccanást tervez az idei hosszú hétvégékre.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem