Nincs meglepetés: jön a gyorsvonati pótjegy

Pénzcentrum2013. május 14. 13:07

Érdemben nem változott a helyzet a gyorsvonati pótjegyekkel kapcsolatban, hiába várták ezt sokan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mai sajtótájékoztatójától.

Május 15-től tehát életbe lép a változás, a gyors-és sebesvonatok jelentős részén pótjeggyel utazhatunk majd, leginkább Budapest és a nagyvárosok, megyeszékhelyek, turisztikailag frekventált desztinációk (például a Balaton) között. A 65 év felettieknek és a diákoknak is meg kell fizetniük a pótjegyet, amiért cserébe semmilyen extra szolgáltatást (például helyfoglalást, légkondícionálót) sem kapnak. Az eddigi 200 járat, amelyre pótjegy váltása volt kötelező, további 200 járattal bővül május 15-től.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismertette a gyorsvonati pótjegy bevezetéséhez kapcsolódó újabb intézkedéseketkedden délben Budapesten. A pótjegy holnaptól a korábbi bejelentés szerint életbe lép, némi kedvezményt jelent, hogy a 6 év alatti és 65 év feletti utasok kedvezményes bérletet válthatnak, amely mentesít a pótjegy megvásárlása alól.

Korábbi cikkünk a pótjegyről, a pontos díjakkal - KATTINTS!

A 6 év alatti és 65 év feletti utasok havi 1500 forintért kedvezményes bérletet válthatnak, amellyel külön pótjegy nélkül szállhatnak fel a gyors- és sebesvonatokra. (Az InterCity, EuroCity, EuroNight és RailJet szerelvényekre a bérlet nem érvényes.) A gyorsvonati pótjegy tehát havonta legfeljebb 1500 forintos költséggel jár a gyermekek és idősek számára, akik a személyvonatokat változatlanul díjmentesen vehetik igénybe. Ez - egy példával szemléltetve - azt jelenti, hogy ha a 65 év feletti utas havonta háromszor teszi meg a Budapest-Miskolc utat (oda-vissza), akkor megéri ilyen bérletet vásárolnia.

A tárca ezzel együtt 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezet be várhatóan 2013. június 1-jétől. A vonalak köréről a MÁV-START bevonásával a közeli hetekben dönt a minisztérium, a változás összesen 100-120 járatot érinthet.


Az utazók adminisztratív terheinek további visszaszorítása érdekében az NFM elrendelte, hogy a vasúttársaság minden otthoni jegynyomtatással vásárolt menetjegy árából 3 százalékos üzletpolitikai kedvezményt biztosítson legkésőbb 2013. július 1-jétől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Talán a legfontosabb bejelentés, hogy a vasúttársaság a minisztérium utasítására július végéig türelmi időt biztosít utasai számára, a pótjegyeket augusztusig bírságolás nélkül meg lehet vásárolni a vonatokon is.

Legalább wifi lesz

A minisztérium megerősítette azt a vállalást, hogy a vasúttársaság a többletbevételt kizárólag a szolgáltatási színvonal emelésére fordíthatja. A MÁV-START Zrt. idén és jövőre mintegy 1 milliárd forintból újít meg közel 300, a távolsági és elővárosi forgalomban közlekedő vasúti kocsit. A személyszállító vasúttársaság a tervek szerint idén nyárig forgalomba állítja a háromszázadik ingyenes wifi-elérést biztosító kocsiját is. A vállalat 2013 második felében az Új Széchenyi Terv forrásaiból korszerűsített Budapest-Székesfehérvár elővárosi vasútvonalon és a kapcsolódó vonalakon jelentős menetrendi fejlesztést hajt végre.

Címkék:
utazás, vasút, utazási kedvezmény, völner pál,