Veszélyben az autósok! Így törik fel pillanatok alatt a kocsidat

Pénzcentrum
2013. február 16. 16:02

A főváros egyes kerületeiben egyre gyakrabban tűnnek fel olyan tolvajok, akik a legkorszerűbb technikai eszközöket használják a gyanútlan állampolgárok értékeinek megszerzéséhez - hívja fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Az elkövetők általában ketten, de előfordul, hogy egyedül dolgoznak. A módszerük az, hogy a gépjárműhöz érkező rádiófrekvenciás jelet egy arra alkalmas eszközzel "befogják", és dekódolják. Ez a módszer alkalmas arra, hogy a korábban - a központi zár távirányítójával - lecsukott, de nem zárt ajtót kinyissák. Esetenként ehhez 10-30 méterre meg kell közelíteniük a járművet, de a jobban felszerelt tolvajok akár több száz méteres biztonságból is képesek blokkolni a központi zárat.

Ezzel a módszerrel, a nyitott járműből néhány másodperc alatt bármilyen értéket el tudnak tulajdonítani. A rendőrség az elfogott bandáknál szinte mindent talált már, ami egy autóban előfordulhat: laptopot, egyedi tollakat, nagy teljesítményű pendrive-okat, értékes napszemüvegeket, műszaki tárgyakat, sőt több golfkészletet is.

Mivel a tolvajok nem hagynak nyomot, sérülést az autón, a tulajdonosok gyakran csak sokkal később veszik észre a gépkocsi-feltörést, vagy egyszerűen elvesztettnek nyilvánítják hiányzó tárgyaikat.

A biztonsági szakértők azt tanácsolják, hogy ha élesítettük a központi zárat, végezzünk egy próbanyitást, mielőtt magára hagynánk az autónkat.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?