20 °C Budapest

Veszélyben az autósok! Így törik fel pillanatok alatt a kocsidat

Pénzcentrum
2013. február 16. 16:02

A főváros egyes kerületeiben egyre gyakrabban tűnnek fel olyan tolvajok, akik a legkorszerűbb technikai eszközöket használják a gyanútlan állampolgárok értékeinek megszerzéséhez - hívja fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Az elkövetők általában ketten, de előfordul, hogy egyedül dolgoznak. A módszerük az, hogy a gépjárműhöz érkező rádiófrekvenciás jelet egy arra alkalmas eszközzel "befogják", és dekódolják. Ez a módszer alkalmas arra, hogy a korábban - a központi zár távirányítójával - lecsukott, de nem zárt ajtót kinyissák. Esetenként ehhez 10-30 méterre meg kell közelíteniük a járművet, de a jobban felszerelt tolvajok akár több száz méteres biztonságból is képesek blokkolni a központi zárat.

Ezzel a módszerrel, a nyitott járműből néhány másodperc alatt bármilyen értéket el tudnak tulajdonítani. A rendőrség az elfogott bandáknál szinte mindent talált már, ami egy autóban előfordulhat: laptopot, egyedi tollakat, nagy teljesítményű pendrive-okat, értékes napszemüvegeket, műszaki tárgyakat, sőt több golfkészletet is.

Mivel a tolvajok nem hagynak nyomot, sérülést az autón, a tulajdonosok gyakran csak sokkal később veszik észre a gépkocsi-feltörést, vagy egyszerűen elvesztettnek nyilvánítják hiányzó tárgyaikat.

A biztonsági szakértők azt tanácsolják, hogy ha élesítettük a központi zárat, végezzünk egy próbanyitást, mielőtt magára hagynánk az autónkat.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM